V londýnskom metre štrajkujú, môžu vzniknúť škody za stámilióny

Štrajk v londýnskom metre v utorok skomplikoval cestu do práce státisícom ľudí a môže spôsobiť stámiliónové škody.

29.04.2014 14:39
štrajk, Londýn, metro Foto: ,
Turista si číta oznam o štrajku v londýnskom metre.
debata (1)

Štrajk zasiahol tiež expresnú dráhu na letisko Heathrow. Dopravný podnik napriek tomu dúfa, že až polovicu súprav možno udrží v chode.

Štrajk v londýnskom metre sa začal v pondelok večer a obmedzená prevádzka má trvať až do stredy večera. Členovia odborového zväzu zamestnancov v doprave (RMT) protestujú proti plánovanému rušeniu 960 pracovných miest. To sa týka hlavne zamestnancov v pokladniach, kde sa predávajú lístky a riešia prípadné problémy na stanici.

Zrušených má byť 250 takých pokladníc, pretože drvivá väčšina cestujúcich používa elektronické karty namiesto papierových cestovných lístkov.

Londýnsky dopravný podnik dúfa, že napriek štrajku bude jazdiť 40 až 50 percent súprav metra. V utorok ráno sa pred začatím prevádzky pri staniciach metra tvorili rady. Londýnske metro oznámilo, že napriek „nezmyselnému štrajku“ podzemná dráha jazdí na deviatich z 11 liniek. Nasadených je okrem toho takmer 8000 autobusov.

Londýnske metro denne využívajú na prepravu do zamestnania zhruba tri milióny ľudí. „Je neprijateľné, že miliónom ľudí narušil život dnešný štrajk v londýnskom metre,“ napísal na Twitteri britský premiér David Cameron.

Mnoho ľudí v utorok zvolilo alternatívny spôsob presunu do zamestnania. Niektorí išli na bicykli, iní išli výnimočne pešo.

Miestne združenie malých podnikov, ktoré tvoria 99 percent londýnskych firiem, odhaduje straty v dôsledku štrajku na 600 miliónov libier.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #metro