Stavebná sezóna je lepšia ako vlani

Tohtoročné počasie stavbárom praje. Vďaka teplej zime totiž majstri museli opustiť stavby v podstate iba počas Vianoc.

03.05.2014 15:21
debata

Signalizujú to výsledky predaja stavebných materiálov. „Prvé tri mesiace sa tovary predávajú oveľa lepšie ako vlani,“ tvrdí Milan Novák, riaditeľ predaja stavebných materiálov v spoločnosti Raven. Dôvodom je, že vlaňajšia zima bola výdatnejšia na sneh a ešte aj koncom marca panovali na Slovensku hlboké mrazy, ktoré znemožňovali prácu stavbárom. Tento rok však boli mrazy veľmi mierne a snehu tiež bolo málo.

Predaj si pochvaľujú aj cementári. „Za prvé tri mesiace sme na domácom trhu predali o 66 percent viac cementu ako počas rovnakého obdobia minulého roka,“ spresňuje Martin Škorica, obchodný riaditeľ spoločnosti Holcim. Predaj stúpol napriek tomu, že firma zvýšila ceny zhruba o štyri percentá. Škorica však očakáva, že výsledky predaja v apríli budú horšie ako vlani. „Pretože viaceré projekty boli spustené skôr a nové nepribúdajú,“ zdôvodňuje Škorica. Optimistický takisto nie je pri predpovedaní výsledkov za rok 2014. V súčasnosti totiž finišujú projekty, ktoré boli vytendrované pred dvomi rokmi, a nedávne výberové konania ešte nemajú reálny efekt na spotrebu cementu.

Naopak, šéf predaja stavebnín si myslí že predaj v roku 2014 bude lepší. „Stavebníctvo dostane väčšie finančné zdroje. Ľudia svoje domy veľa prerábajú a zatepľujú, pretože chcú šetriť náklady za energie. Jedným z dôvodov sú relatívne nízke ceny stavebných materiálov, ktoré sú v mnohých prípadoch nižšie ako pred začatím krízy v roku 2008,“ podotýka Milan Novák. Napríklad vrece stavebného lepidla bolo možné pred krízou kúpiť zhruba za 450 slovenských korún, čo bolo v prepočte takmer pätnásť eur. V súčasnosti lepidlo predávajú stavebniny približne za polovicu, v niektorých prípadoch ešte za menej. Novák za tým vidí zníženie ziskov výrobcov i šetrenie nákladov.

Výrobcovia však šetria aj na kvalite. Schudli napríklad CD profily, ktoré sú určené na montáž sadrokartónu. Pred krízou boli v stavebninách profily vyrobené z plechu s hrúbkou 0,6 milimetra, kým v súčasnosti ponúkajú predajne profily tenšie o štvrtinu. Medzi stavbármi tiež kolujú informácie, že sa postupne zmenilo aj zloženie stavebných lepidiel, ktoré využívajú na lepenie tehál či stavebných tvárnic, prípadne pri lepení obkladačiek i dlažby. Informáciu však nemožno overiť, pretože výrobcovia stavebnej chémie sú na informácie tohto druhu veľmi skúpi a označujú ich za obchodné tajomstvo.

Veľkú ranu však stavebníctvo dostalo na medzinárodných trhoch. V porovnaní s vlaňajškom totiž na burze razantne narástli ceny ocele a dostali sa na úroveň roka 2012. Podľa analytika spoločnosti Colosseum Víta Jedličku je dôvodom uzatváranie niektorých železiarní. „Pretože cena ocele v Európe sa v roku 2013 prepadla až k hranici 100 amerických dolárov za tonu predovšetkým pre značne veľký počet nevyužitých oceliarní. V roku 2014 sa ale situácia stabilizovala, pretože časť zastaraných hút bola vyradená pre nekonkurencies­chopnosť,“ zdôvodňuje Jedlička. Ďalším dôvodom na postupný rast je podľa analytika aj zlepšovanie rozvoja svetovej ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba