Daň z finančných transakcií znehodnotí Slovákom úspory, tvrdí KDH

Slovákom podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka hrozí znehodnotenie úspor. Spôsobiť to môže zavedenie dane z finančných transakcií, tvrdí.

04.05.2014 12:54
banka, poplatky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

„Už teraz sa peniaze na účtoch ľuďom takmer vôbec nezhodnocujú. Na bežných účtoch sú úroky takmer nulové a na termínovaných vkladoch smiešne jedno či dve percentá ročne, čo ledva pokrýva infláciu,“ povedal s tým, že Slováci preto čoraz viac rozmýšľajú nad podielovými či akciovými fondmi, ktoré síce s rizikom, ale ponúkajú možnosti lepšieho zhodnotenia peňazí. Podľa Moravčíka však po zavedení novej dane riziká zostanú, ale výnosy sa znížia. Ľudia tak prídu o časť peňazí. „Pokiaľ však za nízke úroky na účtoch môže najmä Európska centrálna banka, tak zníženie výnosov z fondov pripravuje naša vlastná vláda,“ vyhlásil.

Pre mnohých ľudí pritom fondy podľa Moravčíka nie sú o veľkom investovaní, ale o zhodnotení pár stoviek či tisíc eur, ktoré si odkladajú na dôchodok. „Kvôli novej dani tak budú mať v dôchodkovom veku menej ušetrených peňazí. Ukrátení budú aj ľudia, ktorí si na dôchodok šetria cez životné poistenie. Podľa Národnej banky Slovenska nová daň zasiahne aj samotné dôchodkové spoločnosti,“ upozornil. Z peňazí ľudí v druhom pilieri môže podľa podpredsedu KDH ročne zobrať až takmer štyri milióny eur. „Bude to ďalšie rabovanie úspor ľudí na dôchodok zo strany Smer. Pritom už teraz vidíme, že peniaze z nových daní sa nevyužívajú efektívne, ale skôr pofidérne,“ konštatoval.

Slovensko by zo skupiny štátov, ktoré chcú zaviesť daň z finančných transakcií, malo podľa Moravčíka čo najskôr vycúvať, inak na to doplatia ľudia znehodnotením ich úspor. „Môžeme však dopadnúť ešte horšie, napríklad ako Švédsko v 80. rokoch. Odtiaľ sa po zavedení podobnej dane presunulo obchodovanie s cennými papiermi do New Yorku a Londýna. Daň nepriniesla do ich rozpočtu takmer nič a po fiasku ju neskôr zrušili,“ dodal.

Slovensko je po tohtotýždňovom verdikte Európskeho súdneho dvora opäť bližšie k zavedeniu dane z finančných transakcií. Sadzbou 0,1 % by sa mali zdaňovať transakcie na finančných trhoch, napríklad nákup a predaj akcií či iných cenných papierov. Vláde by mohla vyniesť 30 až 50 miliónov eur ročne podľa toho, ako na ňu zareagujú finančné subjekty. Nová daň nie je požiadavkou Európskej komisie, ale iniciatívou 11 krajín EÚ, z ktorých jednou je práve Slovensko.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #daň z finančných transakcií