Akcie zarobia aj napriek konfliktu na Ukrajine

V časoch lacných peňazí práve akciové podielové fondy ponúkajú možnosť slušného zhodnotenia úspor. Túto skutočnosť neovplyvní ani lokálna vojna na Ukrajine.

05.05.2014 14:00
Trh, burza, býčia nálada, Wall Street Foto:
Ilustračné foto
debata

Východný sused Slovenska nijako významne neovplyvňuje zhodnocovanie peňazí na finančných trhoch. Svetové banky totiž nedržia vo veľkom ukrajinské dlhopisy, a tak prípadný krach tejto ekonomiky neublíži svetovému rastu.

„Problém by nastal, ak by prišlo k vojenskému konfliktu medzi USA a Ruskom, čo by znamenalo svetovú vojnu. Tento scenár nepredpokladám, a tak vojenský konflikt na Ukrajine z dlhodobého pohľadu zásadne neovplyvní dianie na finančných trhoch,“ povedal Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Lokálnych konfliktov je na svete dosť a napríklad ten medzi Izraelom a Palestínou trvá už desiatky rokov. „Možné sú tak len krátkodobé prepady akcií. Napríklad po teroristickom útoku na dvojičky sa akciové trhy výrazne prepadli, ale o pár dní boli už spať na svojich hodnotách,“ pokračoval Baláž.

Svetové hospodárstvo sa totiž do problémov dostane vtedy, ak skrachuje krajina, ktorej dlhopisy vlastnia veľké svetové banky, ktoré následne nemajú začo financovať ďalší ekonomicky rast. Z tohto dôvodu relatívne malé Grécko spôsobilo svojím riadeným bankrotom problémy celej eurozóne. V súčasnosti je podľa Medzinárodného menového fondu najväčšou hrozbou nízka inflácia. Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi sa viackrát vyjadril, že za nízkym rastom cien stojí silné euro a na jeho ďalšie posilnenie bude reagovať uvoľnením menovej politiky. Silné euro totiž brzdí export mimo eurozónu a odrádza ľudí od väčších nákupov. Slováci to najviac pociťujú na cene automobilov, bytov a hypoték.

„Z každého ďalšieho tlačenia peňazí budú najviac profitovať akcie,“ zhodnotil Baláž. Za posledné roky práve akciové podielové fondy ponúkajú priemerné zhodnocovanie nad úrovňou desiatich percent. Naopak, časy lacných peňazí neprajú dlhopisovým podielovým fondom, ktoré v minulom roku skončili v priemere s výnosmi mínus 0,17 percenta. „Akcie, podnikové dlhopisy v investičnom aj neinvestičnom stupni a štátne dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov ponúkajú lepšie výnosové možnosti oproti iným triedam aktív, ako napríklad štátne dlhopisy ,bezpečných' krajín eurozóny,“ povedala Karin Uličná, vedúca investičného oddelenia, Asset Management Slovenskej sporiteľne.

Investovať v tomto roku viac peňazí do akcií radia aj ďalší odborníci. „Je možné očakávať, že nízke úrokové sadzby budú pretrvávať. V takýchto obdobiach sú aj konzervatívni klienti nútení nahrádzať tradičné vkladové produkty, či peňažno-dlhopisové investičné riešenia, riešeniami s vyšším výnosovým potenciálom,“ povedal Martin Smrek, produktový manažér, Tatra Asset Management. Bezpečné termínované vklady v tomto roku ponúkajú výnosy okolo dvoch percent za rok.

Pri akciách však ľudia nesmú zabúdať na to, že síce z dlhodobého pohľadu ponúkajú vysoké výnosy, krátkodobo ich sprevádzajú aj výrazné straty. „Pre investora, ktorý nemá príliš veľa skúseností s akciovými investíciami, sú dobrou voľbou dividendové firmy, pretože vykazujú stabilitu hospodárenia a dobrú výkonnosť,“ odporučila Silvia Čechovičová, investičná strategička KBC Asset Management Slovensko. V domácej ekonomike dnes Asociácia správcovských spoločností eviduje 469 podielových fondov spravujúcich majetok presahujúci 5,5 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #Ukrajina