Slovensko je v kvalite života pred Poliakmi a Maďarmi

Slovensko sa môže pochváliť kvalitou životného prostredia a bezpečnosťou, za vyspelými krajinami Slováci najviac zaostávajú v príjmoch.

08.05.2014 12:12
počasie, Železná studienka, bicykel,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (38)

Najlepším miestom pre život na Zemi je už štvrtý rok po sebe Austrália. Tvrdí to Index kvality života, ktorý každoročne zostavuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Index hodnotí podľa 11 kritérií životnú úroveň v 36 ekonomicky vyspelých krajinách sveta. Slovensko je na 26. priečke pred Poľskom (27.) i Maďarskom (30.), ale za Českou republikou, ktorá je na 23. mieste. Rebríček hodnotí len vyspelé krajiny, aj keď na svete je spolu okolo 200 uznávaných štátov (ďalšie informácie v článku Najlepším miestom pre život je Austrália, Slovensko je na 26. mieste).

Ako rozhodujúce faktory pre umiestnenie v rebríčku boli hodnotené napríklad zdravie, výška a rozdelenie príjmov v spoločnosti, zamestnanosť, dĺžka pracovného času, bývanie, bezpečie, voľný čas či spokojnosť so životom.

Austrália je na špičke rebríčka v občianskej angažovanosti, nadpriemerne je hodnotená napríklad v kategóriách ako kvalita životného prostredia, zdravia, bývania, osobnej bezpečnosti, zamestnanosti či subjektívnej životnej spokojnosti. Podpriemerné hodnoty dosahuje iba v kategórii rovnováha medzi pracovným a osobným životom. Prvenstvom v tomto kritériu sa, naopak, môže pochváliť Dánsko.

Švédsko je prvé v kvalite životného prostredia, v osobnej bezpečnosť však zaostáva za priemerom. Švajčiari si vedú najlepšie v kategórii zamestnanosti, príjmov a subjektívnej spokojnosti. V prvej päťke rebríčka nájdeme aj Nórsko, Dánsko a Kanadu. Do prvej desiatky sa vedľa Austrálie dostali aj Spojené štáty, Fínsko, Holandsko a Nový Zéland.

Na chvoste rebríčka je Mexiko spolu s Tureckom. V Mexiku je najväčším problémom bezpečnosť, Turecko najviac stráca v kategórii príjmu, bývania a životnej spokojnosti.

Na Slovensku dosahuje podľa OECD ročný očistený disponibilný príjem na osobu v priemernej domácnosti 17 228 dolárov (asi 12 417 eur), priemer v OECD je 23 938 dolárov (približne 17 253 eur). Do tejto sumy OECD zahŕňa nielen príjmy z ekonomickej aktivity, ale napríklad aj sociálne transfery či bezplatnosť školstva a zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku máme aj pomerne značnú príjmovú nerovnosť, keď 20 percent najbohatších obyvateľov zarába takmer štyrikrát viac ako 20 percent najchudobnejších.

Čo sa týka zamestnanosti, 60 % ľudí vo veku 15 až 64 rokov má zamestnanie, čo je opäť podpriemerný údaj oproti priemeru OECD, kde zamestnanosť dosahuje 65 %. Za rok odpracujeme 1¤785 hodín, je to o 20 hodín viac, ako je priemer OECD.

Mať dobré vzdelanie je dôležitým predpokladom na získanie zamestnania. Na Slovensku má 91 % dospelých vo veku 25–64 rokov stredoškolské vzdelanie, čo je oveľa viac, ako je priemer OECD so 75 %. Predpokladaná doba dožitia pri narodení je v SR 76 rokov, teda o 4 roky menej, ako je priemer OECD. Priemerná dĺžka života u žien je 80 rokov, u mužov 72 rokov. Vláda má dôveru u 59 % verejnosti, kým priemer OECD je 72 %.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita života