Coca-Cola zavrie v Rusku dve továrne, rozhodla sa už dávnejšie

Americký výrobca nealkoholických nápojov Coca-Cola zavrie dve zo svojich štyroch tovární na výrobu džúsu v Rusku, aby znížil kapacitu výroby v čase poklesu trhu.

08.05.2014 17:02
debata (108)

O prácu príde zhruba 1000 zamestnancov a ročná kapacita výroby klesne o 560 miliónov litrov, uviedla vo štvrtok firma.

Závody, ktoré prevádzkuje ruská divízie Nidan, sa majú zatvoriť od 1. júna. „Trh s džúsmi vlani klesol o päť percent a výkon divízie Nidan bol horší, než výkon celého trhu,“ povedal agentúre Reuters hovorca firmy Vladimir Kravcov. Podľa neho Coca-Cola zvažovala zatvorenie závodov už nejaký čas a rozhodnutie o ich uzavretí urobila vlani. Závody sa nachádzajú v Moskovskej oblasti a v Novosibirsku.

Coca- Cola kúpila výrobcu džúsov Nidan v roku 2010 za 276 miliónov USD. Nidan bol v tej dobe štvrtým najväčším výrobcom džúsov v Rusku s podielom na trhu 13 percent. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS sa však Coca-Cole nepodarilo udržať konkurencieschop­nosť firmy a podiel Nidanu na trhu v roku 2011 klesol na deväť percent a nasledujúci rok potom na 6,9 percenta. Coca-Cola vlastní v Rusku tiež výrobcu džúsov Multon, ktorého kúpila v roku 2005. Ten má dva závody s celkovou ročnou kapacitou viac ako 790 miliónov litrov a prevezme časť výroby džúsov firmy Nidan.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Coca-Cola