Po tisovskej ozubnici bude opäť premávať parný vlak

Turistickú atrakciu ako nikde inde v Európe bude mať už čoskoro Tisovec. Bude ňou jazda vo vozňoch ťahaných parnou lokomotívou po ozubnicovej železnici medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou, ktorá patrí nielen k európskym, ale aj k svetovým unikátom.

10.05.2014 10:20
vlak, parný vlak, Tisovec Foto: ,
Krásavica TIVv 429 z Rumunska pohladí koľaje v okolí Tisovca
debata (11)

Parný vlak sa na tento železničný úsek vráti po dlhých šesťdesiatich rokoch. Prvých turistov má previezť v septembri tohto roku.

Samotná ozubnica v Tisovci, ktorú postavili ešte v roku 1896, je unikátna svojím prevýšením. V niektorých úsekoch dosahuje stúpanie až 51 promile, čo je svetová vzácnosť. Trať vedie po viacerých viaduktoch v prekrásnom horskom prostredí a je zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok. Tisovský magistrát spolu s občianskym združením Zubačka robí už roky všetko preto, aby trať zostala zachovaná a aby ňou prechádzali turistické vlaky.

„O toto sa usiluje naše združenie už desať rokov, odkedy sme vznikli. Pred deviatimi rokmi začal chodiť po trati turistický motoráčik, no naším zámerom bolo od začiatku získať parnú lokomotívu, ktorá by vozila turistov a rozhýbala cestovný ruch v regióne,“ hovorí predseda OZ Zubačka Ján Spišiak.

Tisovčanom pomohli pretaviť ich sen v realitu nadšenci železníc. Jeden z nich, Nemec Bodo Hauswald, kúpil dve staré parné lokomotívy v Rumunsku a za symbolické jedno euro ich predal Múzejno-dokumentačnému centru Železníc Slovenskej republiky, ktoré financovalo ich opravu. Spišiak vysvetľuje, že z dvoch starých a nefunkčných lokomotív dali dokopy jednu funkčnú, ktorá bola minulý mesiac prepravená do Tisovca, kde bude voziť turistov. Zaparkovaná je v chránenom areáli pôvodného rušňového depa.

„Na odskúšanie parnej lokomotívy si ešte niekoľko týždňov počkáme, prvú májovú sobotu sme ju akurát predstavili verejnosti. Železnice budú v blízkej dobe rekonštruovať železničné mosty a prispôsobovať sa potrebám parnej lokomotívy bude aj ozubnicový systém na trati,“ poznamenal Spišiak. Od jesene by už trať, po ktorej jazdili ozubnicovo-adhézne rušne do roku 1955, mala začať slúžiť potrebám turizmu.

Primátor Tisovca Peter Mináč dopĺňa, že to určite chcú stihnúť do septembra. „Na 30. septembra máme objednanú jazdu pre asi tristo turistov z Nemecka, ktorí sa chcú previezť po ozubnicovej železnici. Parnú lokomotívu musíme pripraviť a vyskúšať ešte do tohto termínu,“ podčiarkol Mináč. Ten si od nového turistického produktu veľa sľubuje. „Čakáme, že parný vlak jazdiaci po ozubnici bude veľkým turistickým lákadlom. A že z turizmu budú profitovať aj podnikatelia ponúkajúci reštauračné či ubytovacie služby, a to nielen u nás v Tisovci, ale aj v Hnúšti či v Pohronskej Polhore,“ dodal Mináč.

Tisovčania sprístupnili v týchto dňoch aj železničné múzeum, ktoré je blízko depa s parnou lokomotívou. Spišiak poznamenáva, že sprítomňuje podobu starej železničiarskej kancelárie, ale sú v ňom aj rôzne železničné artefakty. Otvorené bude každú sobotu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #turizmus #Tisovec