Predaj na trhu do 500 eur zdaňovať netreba

Privyrobiť si predajom domáceho ovocia, zeleniny, mäsa či vajíčok je možné aj bez toho, aby trhovci odviedli štátu z predaja daň.

11.05.2014 08:45
zelenina, trh, farmár, prebytky, biozelenina Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

To len v prípade, že ich príjem z takéhoto predaja nepresiahne sumu 500 eur. Nad túto hranicu si už zárobky musia zohľadniť v daňovom priznaní. Suma do 500 eur je v tomto prípade oslobodená od dane z príjmov. Ak trhovec zarobí viac, môže si zaplatenú daň znižovať o paušálne výdavky alebo reálne náklady.

„Takýto daňovník pri vyčíslení základu dane môže vyčísliť buď paušálne výdavky vo výške 25 percent z dosiahnutých zdaniteľných príjmov, najviac však do výšky 5 040 eur, alebo si uplatní preukázateľne vynaložené výdavky,“ vysvetľuje Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy.

Daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková ďalej dodáva, že v prípade penzistov je hranica pre neplatenie daní ešte vyššia, a žiadne dane nemusia platiť, ak ich celoročný príjem v roku 2014 neprekročí 1 901,67 eura. Od tejto hranice však už musia podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb.

„Finančná správa pri výkone svojej kontrolnej činnosti postupuje pri kontrole priznaných a zdanených príjmov i u takýchto daňovníkov bežným zaužívaným spôsobom, pričom využíva pri stanovení základu dane všetky potrebné a dostupné informácie, ktoré má pri kontrole k dispozícii,“ hovorí Macíková.

Trhovci pritom nemusia mať registračnú pokladnicu a ľuďom za tovar vydávať bločky o zaplatení, ak nepredávajú viac ako 30 dní do roka. „Osoba, ktorá si prenajme na predaj ovocia, zeleniny a kvetov miesto na trhovisku alebo v tržnici na dobu dlhšiu ako 30 dní, alebo takýto predaj vykonáva v rovnakej lehote v pojazdnej predajni alebo iným ambulantným spôsobom, týmto deklaruje svoj podnikateľský zámer, a musí sa zaevidovať ako samostatne hospodáriaci roľník v obci,“ hovorí Macíková.

Takýto predajca je už povinný používať na evidenciu tržieb elektronickú registračnú pokladnicu s tlačiarňou. Trhovci, ale i bežní obchodníci za nevydanie pokladničného dokladu, respektíve ak tržbu zaevidujú a vydajú doklad, ktorý nie je v súlade so zákonom, môžu dostať pokutu pri prvom zistení od 330 do 3 300 eur. Pri každom ďalšom zistení daniarov pokuta stúpa na 660 až 6 600 eur.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #tržnica