V Minsku vejú tisíce našich vlajok

Hokejový ošiaľ si priamo v centre diania - bieloruskom Minsku - užíva okolo dve- až tritisíc Slovákov.

12.05.2014 13:45
Bielorusko, hokej, fanúšikovia, Slovensko Foto: ,
Do Minska sa dá dostať aj autobusom, no cesta trvá takmer celý deň.
debata (1)

Záujem o lístky na zápasy je veľký, omnoho väčší než na vlaňajší šampionát, ktorý mali pod patronátom Švédsko s Fínskom. Najviac však bude na štadiónoch počuť Rusov a Lotyšov. Súperenie na ľade však podľa skúseností z prvých zápasov priláka aj viac ľudí do slovenských reštaurácií a barov a záujem môže vzrásť aj o kúpu televízorov.

"Výrobcovia televízorov v roku 2013 zaznamenali mierny medziročný pokles svojej produkcie. Keďže naši reprezentanti odohrajú svoje zápasy v základnej skupine v popoludňajších a večerných hodinách, pozitívny efekt z vyššej návštevnosti by prevádzky mohli pocítiť vo vyššej miere než počas olympijských hier,“ odhaduje Dana Špacírová, analytička Poštovej banky.

"Záujem je vzhľadom na netradičnú a pre Slovákov dosť neznámu destináciu pomerne slušný. Vstupenky boli v predaji od 35 eur na jeden zápas. Záujem bol logicky hlavne o zápasy Slovenska. Podľa sektora sa potom cena pohybovala až do 79 eur. Klienti však mali záujem aj o semifinále, finále či zápas o bronz. Tu sa ceny pohybovali od 135 eur, vstupenka na finále je od 350 eur,“ vraví Tomáš Sobotovič z cestovnej kancelárie HokejTour. Podľa neho bol najväčší dopyt po zájazde na dvojzápas Slovensko – Česko a Slovensko – Kanada, s leteckou dopravou a ubytovaním na dve noci. Podobný záujem bol aj o zájazd na dvojzápas Slovensko – Švédsko a Slovensko – Taliansko. Hovorí, že keď vlani predávali vstupenky do Fínska, záujem až taký veľký nebol, napriek vypravenému špeciálnemu charterovému lietadlu.

"Teraz ide veľa fanúšikov po vlastnej osi, najmä z východu a severu Slovenska,“ doplnil Sobotovič. Cesta autom do dejiska hokejových majstrovstiev trvá cez Poľsko približne 13 hodín. Ceny pohonných látok sú síce nižšie ako tie slovenské, cestu však môže znepríjemniť množstvo stavebných prác na poľských cestách, ale aj príliš dlhé rady na hraničných priechodoch do Bieloruska. Rezort zahraničných vecí a diplomacie však tvrdí, že na hraniciach budú počas majstrovstiev zriadené špeciálne pruhy pre prichádzajúcich fanúšikov.

Do Minska je možné vycestovať aj autobusom a vlakom. Najbližšiu priamu autobusovú linku môžu ľudia využiť z Prahy. Cena spiatočného lístka začína od 130 eur, no cesta trvá takmer celý deň. Vlakom sa dá najlacnejšie dopraviť do Bieloruska za 190 eur s prestupom vo Varšave. Cesta z Bratislavy do Poľska trvá 9 hodín a druhá časť cesty, z Poľska do Minska, zaberie približne ďalších 10 hodín. "Letieť je možné z Viedne, Prahy, Budapešti aj Krakova od približne 200 eur za spiatočnú letenku. S prestupom potrvá let šesť hodín. Priamy let z Viedne trvá len tri hodiny, treba však počítať s tým, že ceny priamych spojení môžu byť aj dvojnásobné,“ poznamenal Michal Repa z portálu pelikan.sk.

Vstup do Bieloruska je možný len s platným pasom a zaplatenými vízami, ktoré stoja 60 eur a platia 5 dní. Pre fanúšikov však bude počas majstrovstiev povolený vstup a pobyt bez víz v prípade, že sa preukážu na hraničnom prechode platným lístkom na niektorý zo zápasov alebo permanentkou. Bielorusi takisto počas hokeja nebudú vyberať poplatky za užívanie ciest 1.¤triedy a rýchlostných ciest a elektronické mýto je nariadením ich prezidenta republiky dočasne zrušené. Počas šampionátu je dokonca dočasne zrušená povinnosť zakúpenia zdravotného poistenia. Na hraniciach sa tak nebude vyžadovať bieloruské zdravotné poistenie. Neodkladná a nevyhnutná zdravotná starostlivosť a lekárske ošetrenie budú fanúšikom poskytované bezplatne. Slováci si so sebou môžu do krajiny priviezť aj alkohol, povolených je 5 litrov piva a 3 litre tvrdšieho alkoholu. Po Minsku sa môžu našinci pohybovať buď vlastným autom, alebo verejnou dopravou. Za parkovné na celý deň si vypýtajú domáci jedno euro, jednorazový lístok do autobusu či električky stojí 25 centov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #bielorusko #MS 2014 v hokeji