Ľudia v regióne sú po desiatich rokoch dvojnásobne bohatší

Čistý finančný majetok domácností v strednej a východnej Európe sa od roku 2004 viac ako zdvojnásobil a priblížil sa v roku 2013 sume 780 miliárd eur.

15.05.2014 08:34
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (49)

Avšak podiel na HDP je v priemere stále ešte na úrovni štvrtiny majetku domácností v hlavných vyspelých krajinách. Vyplýva to z analýzy skupiny UniCredit pre strednú a východnú Európu.

Finančná priepasť medzi krajinami strednej a východnej Európy a vyspelejšími trhmi je viditeľná skôr na strane aktív než pasív. „Aproximácia čistého finančného majetku domácností v strednej a východnej Európe západoeurópskym štandardom bude postupne pokračovať a bude poháňaná hlavne zrýchlením úspor a investícií,“ uviedol riaditeľ divízie strednej a východnej Európy UniCredit Gianni Franco Papa.

Pri pohľade na zloženie finančných aktív predstavujú hotovostné aktíva, ktoré tvorí mena a bankové vklady, ešte stále väčšinu. V dôsledku globálnej finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009 previedli do nich domácnosti v strednej a východnej Európe značnú časť svojho kapitálu. Následne začali postupne prechádzať k inštituciona­lizovaným aktívam, ako sú podielové a penzijné fondy a poistné technické rezervy a ukázali tak opäť zvýšenú dôveru a zámer dlhodobo sporiť.

„Mierny posun k inštituciona­lizovaným aktívam bude pokračovať aj v najbližších rokoch,“ odhadla zástupca vedúceho oddelenia strategických analýz skupiny Carmelina Carluzzová. Avšak hotovostné aktíva zostanú dominantné aj v porovnaní s cennými papiermi a akciami, aj keď v jednotlivých krajinách môžu nastať určité rozdiely.

„Na strane pasív, napriek diferenciácii naprieč štátmi, rástli v nedávnych rokoch úvery na bývanie v priemere rýchlejšie ako spotrebiteľské úvery,“ upozornil Papa. Očakáva, že tento trend pretrvá, hoci domácnosti v niektorých krajinách strednej a východnej Európy budú svoju dlhovú úroveň ďalej upravovať. V minulom roku tvorili úvery na bývanie 57 percent celkových finančných záväzkov domácností v strednej a východnej Európe.

Celkové finančné záväzky domácností tvorili vlani 21 percent regionálneho HDP v krajinách strednej a východnej Európy, zatiaľ čo v Rakúsku, Nemecku a Taliansku to bolo zhruba 59 percent. Celkové finančné aktíva dosiahli okolo 45 percent regionálneho HDP v strednej a východnej Európe a 207 percent v Rakúsku, Nemecku a Taliansku.

Zdá sa, že domácnosti stále spoliehajú na tradičné bankové produkty. Preto budú banky v strednej a východnej Európe ďalej kľúčovými finančnými sprostredkovateľmi. „Pre banky skutočne existuje priestor na posilnenie ich úlohy finančných poradcov pre domácnosti v strednej a východnej Európe,“ podotkla Carluzzová.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #bohatstvo #HDP