Zeman sa neobáva priškrtenia plynu, Česko vraj priamo neohrozí

Prípadné zastavenie dodávok ruského plynu cez Ukrajinu, ktorým pohrozil ruský prezident Vladimir Putin, neznamená pre Česko bezprostredné ohrozenie, tvrdí český prezident Miloš Zeman.

16.05.2014 22:01
debata (8)

Zeman nepredpokladá, že ukrajinská kríza potrvá príliš dlho, navyše Česká republika má naplnené zásobníky aj možnosť alternatívnych ciest pre dodávku plynu, uviedol v piatok v Zbirohu na Rokycansku na záver svojej trojdňovej cesty po Plzeňskom kraji. Pripustil, že iné krajiny sú ohrozené viac.

„Je potrebné si uvedomiť, že existuje Nord Stream, ktorý po dne Baltského mora obchádza Ukrajinu, je potrebné si uvedomiť, že existuje Gazela, že existuje Ingolstadt, že naše zásobníky sú naplnené na kapacitu približne 120 dní bežnej spotreby. Neverím, že kríza na Ukrajine bude trvať tak dlho,“ zhrnul Zeman, ktorý očakáva, že kríza sa začne postupne riešiť po prezidentských voľbách na Ukrajine, ktoré budú 25. mája.

„Ale aj keby to tak nebolo, z dôvodov uvedených vyššie tvrdím, že Česká republika nie je v žiadnom bezprostrednom ohrození pre uzatvorenie kohútikov potrubia, ktoré vedie cez Ukrajinu,“ povedal český prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že od júna zastaví dodávky plynu do Európy, ak Ukrajina nesplatí dlh, ktorý jej vznikol za odber ruského plynu. Putin v liste európskym lídrom údajne upozornil, že nesplatenia ukrajinského dlhu môže viesť k zastaveniu dodávky plynu pre ukrajinskú spoločnosť Naftogaz. Priamu hrozbu zastavenia dodávok európskym klientom jeho list podľa dostupných informácií neobsahuje.

Český premiér Bohuslav Sobotka v reakcii na Putinovo vyhlásenie zvolal na utorok 20. mája zasadnutie predsedníctva bezpečnostnej rady štátu. Česko je podľa Sobotku na prípadný výpadok pripravené, cieľom je okrem iného preveriť schopnosť štátu pomôcť susedným krajinám.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #plyn #Ukrajina