Cena benzínu sa zastaví na 1,5 eura

Vodiči si zatiaľ môžu oddýchnuť od ďalšieho výraznejšieho zdražovania palív. V najbližšom čase sa očakáva stagnácia cien, ktoré však môžu ísť hore neskôr so štartom letnej motoristickej sezóny, keď ceny benzínov a nafty doteraz takmer vždy stúpli.

19.05.2014 07:00
debata (22)
zväčšiť
palivá, nafta, benzín, graf

Priemerná cena najpoužívanejšieho benzínu Natural 95 je nateraz na úrovni 1,5 eura za liter. Pritom ešte začiatkom apríla pred vlnou zdražovania boli ceny nižšie v priemere o osem centov. Cena motorovej nafty sa v súčasnosti pohybuje tesne pod 1,4 eura za liter po tom, čo od začiatku apríla zdražela takmer o šesť centov.

„Dôvodom bol rast napätia na Ukrajine, keď sa obchodníci obávali výpadkov dodávok ropy z Ruska, ktoré je najväčším dodávateľom tejto suroviny na svete,“ zdôvodňuje analytik spoločnosti Trim Broker Tomáš Plavec. V súčasnosti si špekulanti na medzinárodných trhoch na napätie už zvykli a trend ovplyvnilo aj vyhlásenie ropného kartelu OPEC. Predstavitelia totiž deklarovali pripravenosť nahradiť prípadné dodávky ruskej ropy z vlastných vrtov.

V susednom Česku dokonca analytik spoločnosti Colosseum Vít Jedlička očakáva mierny pokles cien na pumpách. „Dôvodom je, že počas minulého týždňa priemerná cena benzínu na medzinárodnej burze v Rotterdame klesla o 2,5 percenta a hodnota nafty sa znížila o 0,7 percenta,“ spresnil Jedlička.

V súčasnosti podľa Tomáša Plavca panuje na komoditnej burze relatívny pokoj. Medzi predávajúcimi a kupujúcimi totiž nastal rovnovážny stav a žiadna strana nemá dôvod narúšať ho. V priebehu nasledujúcich mesiacov by sa to však mohlo zmeniť, keby kartel OPEC neposlúchol výzvu Medzinárodnej agentúry pre energiu. „Ceny ropy zostávajú zvýšené,“ uviedla pre Reuters energetická agentúra a dodala, že k udržaniu rovnováhy na trhu v druhej polovici roka je potrebné výrazné zvýšenie produkcie OPEC.

Situáciu by mohol zmeniť aj kurz európskej spoločnej meny. Rafinérie v EÚ totiž za ropu platia v amerických dolároch a prípadné oslabenie eura by im zvýšilo náklady na kúpu čierneho zlata, čo by sa prejavilo vo zvyšovaní cien na čerpacích staniciach. Tento scenár naznačuje trend z posledných dní, keď hodnota kurzu klesla z takmer 1,4 eura za dolár na necelých 1,37 eura. Dôvodom bola aj zmena rétoriky Európskej centrálnej banky, ktorá by chcela pomocou slabšej spoločnej meny zlepšiť pozíciu európskych exportérov a zároveň zvýšiť infláciu. Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank však očakáva, že euro sa v dohľadnom čase vráti naspäť k pôvodným hodnotám. „Euro by sa do konca druhého štvrťroka malo pohybovať na úrovni 1,4 eura za americký dolár,“ spresňuje Koršňák.

Podľa posledných dostupných údajov Európskej komisie tankovali Slováci najdrahší benzín Natural 95 v regióne. V porovnaní s najlacnejším Poľskom sa ceny na slovenských benzínových pumpách pohybovali v priemere od osem centov vyššie. V Poľsku je najlacnejšia aj nafta, jej cena je v porovnaní so Slovenskom nižšia približne o štyri centy. Nafta na Slovensku však nie je najdrahšia v regióne, šoféri v Maďarsku tankujú každý liter za ceny vyššie o dva centy.

Včera sa barel (159 litrov) ropy Brent predával na londýnskej burze za vyše 109 amerických dolárov, čo znamenalo 80,1 eura. Takáto vysoká cena nebola zaznamenaná od konca tohtoročného marca, keď sa prudko zvýšilo napätie v súvislosti s cvičeniami ruských vojsk neďaleko hraníc s Ukrajinou. Ak by nárast ceny pokračoval, ropa by onedlho bola najdrahšia od začiatku tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #palivá