Vláda stanovila úrokom strop, chce chrániť ľudí pred úžerou

Slováci budú viac chránení pred úžerou. Kabinet premiéra Roberta Fica v stredu stanovil maximálnu výšku úrokov a poplatkov zo spotrebiteľských úverov.

28.05.2014 13:54
debata (28)

Finančné spoločnosti upozornili, že časť klientov podľa nových podmienok pôžičku nedostane a že skončí mimo regulovaného trhu. Podobnú reguláciu prerokúva aj česká Snemovňa.

Slovenské opatrenie je namierené najmä proti nebankovým subjektom, z ktorých niektoré podľa úradov požičiavajú peniaze za vysoké úroky. Po novom nebude môcť takzvaná ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá zahŕňa úroky a poplatky spojené s úverom, prekročiť až na výnimky dvojnásobok priemernej RPMN u pôžičiek poskytovaných komerčnými bankami. To by znamenalo, že v súčasnosti by klient preplatil úver ročne nanajvýš o zhruba 30 percent. Niektoré pôžičky nebankových firiem sú teraz oveľa drahšie.

K obmedzeniu výšky úrokov a poplatkov z úverov pristúpila slovenská vláda po tom, čo parlament skôr v tomto roku schválil zákon, ktorý bude od júna viac regulovať poskytovanie pôžičiek obyvateľstvu. Voľnejšie pravidlá budú platiť pre leasingové firmy, ktoré napríklad lízing automobilov podmieňujú uzavretím havarijného poistenia. Platby za poistenie navyšujú RPMN. Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov upozornila, že obmedzenie RPMN povedie k obmedzeniu poskytovania pôžičiek Slovákom s nízkym príjmom. To by vraj mohlo viesť k tomu, že nová právna úprava donúti tieto osoby vyhľadávať šedý trh s pôžičkami.

Obmedzenie úrokov a poplatkov ako ochrana ľudí pred úžerou zaviedla na Slovensku už v roku 2008 prvá vláda terajšieho premiéra Fica. Neskôr toto opatrenie však zrušila.

Podobný návrh na obmedzenie úžery, ktoré zavádza Slovensko, prejednávajú aj českí poslanci. Snemovňa vo februári v prvom čítaní podporila návrh hnutia Úsvit na stanovenie maximálnej RPMN v prípade spotrebiteľských pôžičiek. Proti definitívnemu schváleniu predlohy sa vyslovil rozpočtový výbor, nesúhlas vyjadrila aj vláda premiéra Bohuslava Sobotku.

Úsvit navrhol, aby pri úveroch do 15 000 korún predstavovala maximálna RPMN najviac dvadsaťnásobok lombardnej sadzby platnej k 1. januáru daného roka a smela by sa pohybovať iba medzi 25 a 100 percentami. Pri úveroch nad 15 000 korún by smela RPMN dosahovať podľa predlohy najviac pätnásťnásobok lombardnej sadzby a smela by sa pohybovať iba medzi 20 a 80 percentami.

Lombardná sadzba Českej národnej banky je teraz 0,25 percenta. Ide o percentuálnu sadzbu, za ktorú si obchodné banky môžu požičať v centrálnej banke peniaze oproti cenným papierom.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #úžera