Britom stúpne výkon ekonomiky, zarátajú aj prostitúciu a drogy

Veľká Británia bude do veľkosti ekonomiky započítavať prostitúciu a predaj drog. Ide o jednu zo zmien v rámci úpravy metodiky výpočtu.

30.05.2014 14:20
Libra Foto:
Libra
debata (12)

Revízia, plánovaná na september, vraj zvýši veľkosť ekonomiky až o päť percent. Tamojší štatistici uviedli, že prostitúcia a drogy zvýšia hrubý domáci produkt (HDP) Británie za rok 2009 o desať miliárd libier.

Je to prvýkrát, keď sa britskí štatistici pokúšajú zmerať inú oblasť nezákonnej činnosti ako pašovanie cigariet a alkoholu. Britský štatistický úrad odhaduje, že prostitúcia zvýši britský HDP za rok 2009 zhruba o 5,3 miliardy libier, obchod s drogami potom o 4,4 miliardy libier.

Štatistici v analýze podľa denníka Financial Times vychádzajú z toho, že každá z odhadom 60 879 prostitútok v Británii mala okolo 25 klientov týždenne a za svoje služby si účtovala priemerne 67,16 libry. Okrem toho bolo v krajine v tom istom roku odhadom 38 000 užívateľov heroínu. Gram stál na čiernom trhu 37 libier a drogy sa predalo za 754 miliónov libier.

Európski štatistici odporúčajú, aby štáty zahrnuli do výpočtu veľkosti ekonomiky aj nelegálne transakcie, ktoré prebiehajú so súhlasom zúčastnených strán. S prostitúciou a obchodom s drogami už počítajú Estónsko, Fínsko, Nórsko, Rakúsko, Slovinsko a Švédsko. Taliansky štatistický úrad minulý týždeň oznámil, že do veľkosti ekonomiky začne započítavať okrem iného prostitúciu a predaj kokaínu.

Briti zmenou metodiky reagujú na nové medzinárodné štandardy, ktoré prijali štáty EÚ. Všetky doteraz oznámené zmeny zvýšia úroveň britského HDP za rok 2009 o 33 miliárd libier, čo je o 2,3 percenta. Pokiaľ ide o samotnú prostitúciu a drog , ich príspevok k ekonomike je podľa médií veľmi malý. Celkový HDP Británie teraz dosahuje 1,5 bilióna libier. Prepočet pre neskoršie roky štatistický úrad zatiaľ nemá.

Úpravu metodiky majú za sebou aj Spojené štáty. Tie vlani rozšírili definíciu investícií, čo zvýšilo veľkosť tamojšieho hrubého domáceho produktu za rok 2012 o viac ako tri percentá a zlepšilo obraz ekonomiky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #drogy #HDP #prostitúcia