Jaceňuk: Poslali sme za plyn 786 miliónov dolárov

Ukrajina poslala do Ruska Gazpromu prvé peniaze na krytie dlhu za plyn, uviedol ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Vyplatila len účty s nízkou cenou plynu 268 dolárov za tisíc kubíkov, informovala agentúra RIA Novosti.

30.05.2014 15:21 , aktualizované: 17:54
debata (214)

Uzavreli sme všetky účty, o ktorých niet sporu – sú to len tie účty, kde je cena stanovená na 268 dolárov za tisíc metrov kubických, spolu za 786 miliónov dolárov, povedal podľa agentúry Jaceňuk na rokovaní vládneho kabinetu. Jaceňuk dodal, že Ukrajina nikdy nezaplatí cenu takmer 500 dolárov, uviedla RIA Novosti.

Písomný doklad o prevode peňazí dostala aj Európska komisia. Potvrdil to eurokomisár Günther Oettinger. Táto suma znamená vyplatenie odberov plynu za február a marec, povedal po rokovaní s Ruskom a Ukrajinou v Berlíne Oettinger. Rusko je ochotné pokračovať v rokovaní, ďalšie stretnutie by sa malo konať v pondelok v Bruseli.

Ukrajina zaplatí všetko s nízkou cenou

Podľa Oettingera Ukrajina zaplatila čiastku za obdobie, v ktorom nie sú medzi oboma stranami spory o objeme dodaného plynu, ani o jeho cene. V danom období ruská štátna spoločnosť Gazprom dodávala Ukrajine plyn za 268,5 dolára za 1000 metrov kubických, v apríli ale cenu jednostranne zvýšila na 485 dolárov.

Ukrajina dlhuje Rusku za dodávky plynu od vlaňajšieho novembra do tohtoročného mája. V piatok ukrajinskí predstavitelia uviedli, že sú ochotní uhradiť dlh za celé obdobie, ak by sa vypočítaval z ceny 268,5 dolára za 1000 metrov kubických plynu, ruská strana na to ale zatiaľ nepristúpila.

„Teraz sa musíme ubezpečiť, že chcú platiť, akokoľvek inak postaviť otázku nie je možné. Keď počúvam, že "dajte nám inú cenu, až potom vám zaplatíme“ – to je neokrôchanosť," citovala ruského premiéra Dmitrija Medvedeva RIA Novosti.

Ak Rusko do pondelka dostane doteraz zaplatené peniaze, je Moskva podľa Oettingera ochotná pokračovať rovnaký deň v rokovaniach o dlhu za plyn. Eurokomisár očakáva, že by sa pondelkové rokovania týkali aj ceny plynu pre Ukrajinu.

Platba vopred zostáva v hre

V piatok zástupcovia Ruska a Ukrajiny o cene odoberaného plynu nerokovali. „Hospodárske vzťahy medzi spoločnosťami Naftogaz a Gazprom sú veľmi narušené, čo sa týka dôvery,“ povedal na tlačovej konferencii ruský minister energetiky Alexander Novak. „Aby sme mohli viesť konštruktívne rozhovory o cene, potrebujeme krok, ktorý by obnovil našu dôveru. Preto čakáme, až na naše účty dorazí ukrajinská platba,“ dodal. Podľa neho zatiaľ Gazprom peniaze nedostal, očakáva ich najneskôr v pondelok.

Novak tiež uviedol, že ak sa nepodarí situáciu vyriešiť rýchlo, bude Rusko od Ukrajiny požadovať platbu za dodávky plynu dopredu. Za júnové dodávky by v takom prípade podľa Novaka musel Kyjev zaplatiť už v utorok.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan povedal, že Kyjev má záujem situáciu riešiť. „Sme si istí, že najneskôr v pondelok budú nami zaplatené peniaze na účte Gazpromu,“ povedal s tým, že zdržanie nastalo zrejme pri prevodoch medzi jednotlivými bankami.

Prodan tiež očakáva, že v pondelok sa bude jednať tak o ďalších dodávkach plynu na Ukrajinu, ako aj o cene . Kyjev podľa neho pri rokovaniach bude vychádzať z pôvodnej ceny 268,5 dolára za 1000 metrov kubických plynu, je ale ochotný ku kompromisu. Ak by ale Moskva trvala na cene, ktorú teraz Kyjevu účtuje, obrátila by sa Ukrajina podľa Prodana na štokholmskú arbitráž. Cenu totiž považuje za nevýhodnú.

Kyjev sa snaží zmeniť podmienky dohody z roku 2009 uzatvorenej za vlády expremiérky Julie Tymošenkovej. Podľa tejto dohody musí Ukrajina kúpiť stanovený objem plynu, či už ho potrebuje alebo nie, za cenu 485 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je najvyššia cena v Európe. Potom, čo bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vlani na jeseň odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, Rusko cenu znížilo až na 268,5 dolára. Po februárovom zvrhnutí Janukovyča však teraz Rusko trvá na platnosti starej zmluvy a starej ceny.

Termín z pôvodnej dohody padol

Rusko do štvrtkového konečného termínu, ktorý navrhla Moskva a Európska únia, nedostalo od Ukrajiny žiadne peniaze na úhradu jej dlhu za dodaný ruský plyn. Podľa agentúry Interfax to v piatok povedal ruský minister energetiky Alexander Novak.

Rusko tvrdí, že Ukrajina za dodávky dlhuje ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom 3,5 miliardy dolárov.

Návrh Moskvy a EÚ podľa Novaka počítal s tým, že Ukrajina do 30. mája zaplatí Gazpromu dve miliardy dolárov a do 7. júna potom ďalších 500 miliónov dolárov, podotýka agentúra Reuters.

Pre Rusko je splatenie časti dlhu podmienkou ďalších rokovaní s Kyjevom o novej zmluve s nižšou cenou plynu. Gazprom varoval, že ak peniaze na jeho účet nedorazia, bude už za dodávky na jún žiadať platby dopredu.

Predseda energetického výboru ruského parlamentu Ivan Gračov podľa agentúry DPA uviedol, že ak budú dodržané všetky dohody, mohla by cena plynu pre Ukrajinu klesnúť na zhruba 380 dolárov za tisíc kubických metrov zo súčasných 485 dolárov.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina