Deň daňovej slobody na Slovensku je skôr ako vlani

Deň daňovej slobody na Slovensku v tomto roku pripadá na 2. jún. Je to o deň skôr ako vlani a aj skôr ako v Českej republike. Novinárom to v pondelok povedal Matúš Pošvanc, riaditeľ nadácie FA Hayeka, ktorá tento údaj sleduje. Pošvanc upozornil, že metodika výpočtu v ČR a na Slovensku sa mierne líšia.

02.06.2014 13:16
debata (2)

Za deň daňovej slobody sa označuje pomyselný okamih, od ktorého všetka mzda zostáva občanovi. Dovtedy celý príjem pripadá štátu. „Cieľom publikácie tohto dňa je to , aby sme si symbolicky pripomenuli, ako rozsiahle máme výdavky štátu v pomere k slovenskej ekonomike,“ povedal Pošvanc. Dodal, že z každého jedného eura, ktoré Slováci zarobia, zaplatia na výdavky štátu 41 eurocentov a zvyšných 59 eurocentov si nechávajú pre seba.

K posunu oproti minulému roku prispelo podľa nadácie očakávané zrýchlenie tempa rastu slovenského hospodárstva a pomalšie zvyšovanie štátnych výdavkov. „Tento rok robíme akoby o jeden deň menej pre štát a o jeden deň viac pre seba. To znamená, že tento rok sme sa zlepšili,“ poznamenal Pošvanc. Nadácia pri výpočte vychádza z národných údajov o pomeroch výdavkov verejného sektora na hrubom domácom produkte.

Ešte lepšie výsledky než tento rok dosiahlo Slovensko v rokoch 2006 až 2008, kedy deň daňovej slobody pripadol na koniec mája alebo na prelom mája a júna.

V Česku podľa výpočtov Liberálneho inštitútu pripadá deň daňovej slobody tento rok na 10. júna, vlani to bolo 11. júna. Podľa výpočtov spoločnosti Patria Finance, ktorá využíva inú metodiku, pripadne deň daňovej slobody v Česku tento rok na 27. júna, rovnako ako vlani.

Celosvetovo najlepší výsledok dosiahla Južná Kórea, kde si tento rok pripomenuli deň daňovej slobody už 22. apríla. V Európe sú potom daňovo najslobodnejší Švajčiari so 4. májom. Naopak, najdlhšie si počkajú daňovníci vo Fínsku, ktorí majú deň daňovej slobody až 3. augusta, len o štyri dni skôr privítajú daňovú slobodu v Dánsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňová sloboda