Brusel vyzval Bulharov, aby prestali pracovať na plynovode South Stream

Európska komisia v utorok vyzvala bulharskú vládu, aby zastavila práce na plynovode Južný prúd. Bulhari na to nevidia dôvod.

03.06.2014 11:40 , aktualizované: 19:03
rúra, plyn, South Stream Foto: ,
Rúry, vyrobené pre plynovod South Stream, ktorý by mal obísť Ukrajinu cez štáty na juhu Európy.
debata (81)

Zdôvodnila to pretrvávajúcimi pochybnosťami o súlade projektu ruskej spoločnosti Gazprom s právom Európskej únie. Komisia vyzvala bulharské úrady, aby nepokračovali v projekte dovtedy, kým sa nezabezpečí plný súlad s európskym právom, uviedla hovorkyňa komisie v emailovom stanovisku pre agentúru Reuters.

Bulharsko považuje výstavbu plynovodu South Stream za národnú prioritu a začalo s výstavbou napriek postoju komisie. Krajina je vysoko závislá na dodávkach ruského plynu a chce dodávky posilniť. Rusko chce využiť South Stream ako ďalšiu cestu pre prepravu plynu do západnej Európy, ktorá však zaobíde Ukrajinu.

Hovorkyňa komisie Chantal Hughesová uviedla, že komisia zaslala Bulharsku list s oficiálnou žiadosťou o informácie, čo je predbežný krok, ktorý by mohol viesť až k začatiu konania s krajinou pre porušenie práva a prípadne aj k pokute. Bulharská vláda má teraz mesiac na odpoveď.

Podpredseda vládnej Socialistickej strany Bulharska (BSP) Dimitar Dabov v utorok podľa agentúry DPA uviedol, že Bulharsko sa projektu South Stream nemieni vzdať. Bulharský minister energetiky Dragomir Stojnev vyjadril presvedčenie, že krajina pre projekt nebude sankcionovaná. Vyzval na ďalšie rokovania s Bruselom.

„Nevidím dôvod na drámu. Nájdenie najlepšieho riešenia je len otázkou času a dialógu s Európskou komisiou,“ povedal minister. „Vyzývam Európsku komisiu k solidarite. Bulharsko a ďalšie členské štáty, ktorými South Stream prechádza, nesmú byť rukojemníkmi v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou,“ dodal.

Komisia už v marci oznámila, že odkladá politické rokovania s Moskvou o plynovode Južný prúd, ktorý má obísť Ukrajinu a prepravovať ruský zemný plyn do Európy cez Balkán. V tom čase to zdôvodnila vývojom vzťahov EÚ s Ruskom po vystupňovaní napätia na Ukrajine a uviedla, že rokovania budú pokračovať na expertnej úrovni.

Zatiaľ čo Rusko sa snaží nájsť alternatívne cesty prepravy svojho plynu do Európy, EÚ hľadá spôsoby, ako zlepšiť bezpečnosť dodávok. Európska komisia minulý týždeň zverejnila strategický dokument, o ktorom budú členské krajiny rokovať tento mesiac. Dokument zdôrazňuje, že každá nová infraštruktúra musí byť v súlade s pravidlami pre jednotný energetický trh, vrátane tzv. tretieho energetického balíka, ktorého cieľom je zabrániť firmám, ktoré dodávajú plyn, ako je Gazprom, aby vlastnili aj infraštruktúru, ktorou sa plyn prepravuje, napísala agentúra Reuters.

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 mld. eur. Od roku 2018 by mal plynovod prepravovať do Európy do 63 mld. kubických metrov plynu.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Bulharsko #South Stream