Európsky úrad pre cenné papiere pokarhal ratingovú agentúru S&P

Európsky úrad pre cenné papiere a trhy (ESMA) napomenul ratingovú agentúru Standard & Poor's za to, že v období dlhovej krízy eurozóny omylom zverejnila informáciu, že znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Francúzska.

03.06.2014 13:43
debata

Omyl, ku ktorému došlo v novembri 2011, poskytol poslancom Európskej únie oprávnenie schváliť tri súbory legislatívy zameranej proti ratingovým agentúram v 28-člennom bloku, kde čelia jedným z najtvrdších pravidiel vo svete. Európsky úrad pre cenné papiere a trhy v utorok uviedol, že agentúra porušila predpisy, keď predplatiteľom omylom poslala email, ktorý uvádzal: „Zníženie nevyžiadaného ratingu Francúzska.“ Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny pritom agentúra neznížila.

Podľa ESMA omyl bol výsledkom toho, že agentúra S&P nesplnila požiadavky na vnútornú kontrolu vyplývajúce z pravidiel EÚ pre činnosť ratingových agentúr. Standard & Poor's v novembri 2011 kritizovali za to, že jej trvalo takmer dve hodiny, kým omyl napravila, pričom obchodovanie na trhoch sa dovtedy uzavrelo. Po objasnení euro posilnilo voči doláru, keďže investorom sa uľavilo, že rating významného člena eurozóny sa neznížil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #S&P