Fitch znížila rating SPP

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch znížila spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel a.s. (SPP) dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupeň BBB- so stabilným výhľadom z úrovne A- a ukončila proces revízie ratingov s možnosťou ich zníženia.

06.06.2014 10:28
debata (2)

Agentúra zároveň na žiadosť SPP ukončila ratingové hodnotenie tejto spoločnosti. Hovorca SPP Peter Bednár informoval, že ide o strategický zámer vyplývajúci z reorganizácie skupiny SPP, podľa ktorého materská spoločnosť SPP nebude využívať na financovanie svojich činností nástroje, pri ktorých je potrebné ratingové hodnotenie.

Zníženie ratingu Slovenského plynárenského priemyslu agentúrou Fitch podľa jej správy odzrkadľuje ukončenie reorganizácie SPP a zmenu vlastníctva. Jediným akcionárom SPP sa stala slovenská vláda. Agentúra Fitch hodnotí prevádzkové a strategické vzťahy medzi SPP a vládou ako stredné až silné a právne vzťahy ako slabé vzhľadom na nedostatok priamych garancií záväzkov či explicitnej vládnej podpory. Preto Fitch hodnotí úverovú spoľahlivosť SPP na samostatnej báze napriek potenciálne zvýšenej pravdepodobnosti vládnej podpory po reorganizácii.

Agentúra Fitch zároveň potvrdila spoločnostiam SPP – distribúcia, a.s. (SPPD) a firme eustream, a.s. dlhodobé emisné ratingy (IDR) na stupni A- so stabilným výhľadom. Uviedla, že po reorganizácii SPP tieto firmy priamo úplne vlastní SPP Infrastructure (SPPI), ale ich konečné vlastníctvo a kontrola sa nezmenili. Konečnými vlastníkmi SPPD a firmy eustream sú Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý v nich nepriamo vlastní 49 % a má manažérsku kontrolu, a Slovenská republika prostredníctvom 51-percentného podielu SPP ale bez manažérskej kontroly.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #SPP