Ukrajina má v zásobníkoch 12 miliárd kubíkov, potrebuje viac

Ukrajina má vo svojich podzemných zásobníkoch 12 mld. metrov kubických zemného plynu.

06.06.2014 15:26
debata (20)

Ďalších 500 mil. metrov kubických môže mesačne získať z Poľska, z Maďarska a zo Slovenska. Je to iba časť zo 4,2 mld. metrov kubických plynu, ktorý Ukrajina spotrebuje každý mesiac, napriek tomu je to nárast v porovnaní s predchádzajúcimi nákupmi, keďže sa niektoré z východoeurópskych krajín dohodli s Ukrajinou na spätnom toku plynu. Uviedol to v piatok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

„V posledných dvoch mesiacoch sme už nazhromaždili 12 mld. metrov kubických plynu v podzemných zásobníkoch a plánujeme, že v zime budeme mať viac ako 13 mld. metrov kubických plynu,“ povedal Jaceňuk. V máji však minister energetiky Jurij Prodan informoval, že krajina potrebuje na zimu približne 17 až 20 mld. metrov kubických zemného plynu.

Ukrajina stále vedie s Ruskom spor o ceny plynu. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zvýšila v apríli cenu za plyn pre Ukrajinu z 268,50 USD na takmer 500 USD za tisíc metrov kubických, pričom v minulom roku platila Ukrajina za plyn približne 400 USD.

Gazprom môže obmedziť Ukrajine dodávky plynu v prípade, že nesplatí svoj dlh. Na vyplatenie aspoň časti dlhu za dodávky plynu, ktorý činí 4,46 mld. USD, dal Gazprom Ukrajine čas do 10 júna.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina