Ďalšie kolo rokovaní o plyne bude v pondelok v Bruseli

O spore týkajúcom sa dodávok a ceny plynu medzi Moskvou a Kyjevom budú rokovať predstavitelia Ruska, Ukrajiny a Európskej únie v pondelok v Bruseli.

08.06.2014 10:06
debata (69)

Informovala o tom v nedeľu agentúra ITAR – TASS s odvolaním sa na oficiálneho predstaviteľa ruského ministerstva energetiky. Informovaný zdroj agentúry v Bruseli povedal opatrnejšie, že rokovanie o stretnutí sa dokončuje. Mali by sa ho zúčastniť obaja ministri energetiky – Ruska a Ukrajiny – a prítomní by mali byť aj predstavitelia partnerských energetických spoločností.

Podľa citovaného predstaviteľa sa na schôdzke bude hovoriť o cene za plyn pre Ukrajinu. Rovnaký zdroj pripomenul, že ukrajinská strana, „ako sa očakáva, musí do utorka 10. júna vyriešiť všetky otázky súvisiace s nahromadeným dlhom“.

Moskva sa chce domôcť toho, aby Ukrajina splatila svoj ​​dlh za plyn, zatiaľ čo Kyjev sa usiluje o zľavu na túto kľúčovú energetickú surovinu. Strany sa ale o výške dlhu sporia.

Európska komisia chce dosiahnuť kompromisné riešenie, ktoré je vždy vhodnejšie ako súdne pojednávanie. „Súd môže trvať dlho, a my si nemôžeme dovoliť ohroziť bezpečnosť energetických dodávok do Európy počas trvania súdneho konania,“ dodal podľa agentúry nemenovaný predstaviteľ únijných inštitúcií.

Po predchádzajúcej trojstrannej schôdzke, ktorej sa v pondelok zúčastnili ruský aj ukrajinský minister energetiky, európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger povedal, že strany sa dohodli na spoločnom návrhu riešenia sporu. Plán údajne zahŕňa spôsob vyrovnania ukrajinského dlhu za doterajšie dodávky ruského plynu aj návrh na cenu budúcich dodávok.

Ukrajinská spoločnosť Naftogaz tvrdí, že k 1. aprílu predstavoval dlh za minulý rok a za prvé tri mesiace tohto roka 2,2 miliardy dolárov. Ruský energetický gigant Gazprom uvádza čiastku vyššiu a splatenie dlhu požaduje do 10. júna. Kyjev nedávno oznámil, že v uplynulom týždni ako splátku poslal Moskve 786 miliónov dolárov.

Kyjev chce dosiahnuť, aby opäť za tisíc kubických metrov platil 268,5 dolára, rovnako ako v tohtoročnom prvom kvartáli. Ruský Gazprom od apríla, teda krátko po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča, prudko zvýšil cenu plynu na 485,5 dolára ( 9800 korún ) za tisíc kubíkov. Gazprom oficiálne tvrdí, že Kyjev nedodržiaval záväzky, preto cenu zvýšil. V médiách sa v posledných dňoch objavili špekulácie , že by sa cena mohla znížiť na 370 dolárov. To je približne cena, akú vlani v priemere platili odberatelia v Európe.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina