Bulhari považujú projekt South Stream za nezvratný

Bulharsko sa nevzdáva plánov na vybudovanie plynovodu South Stream, ktorý má privádzať ruský zemný plyn do Európy. Uviedol to v pondelok podľa agentúry Reuters bulharský minister hospodárstva a energetiky Dragomir Stojnev.

09.06.2014 14:19
debata (55)

Projekt, ktorý riadi ruský monopolný vývozca plynu Gazprom a realizáciu ktorého Bulhari pre Európsku komisiu pozastavili, vraj Sofia považuje za nezvratný.

South Stream má privádzať plyn z Ruska cez Čierne more a Balkán do západnej Európy. Bulharská vláda v nedeľu oznámila, že práce na plynovode pozastavila na žiadosť Európskej komisie. Brusel minulý týždeň Sofiu na tento krok vyzval, kým nepadne rozhodnutie, či je stavba v súlade s európskym právom (podrobnosti v článku Bulhari pozastavili práce na plynovode South Stream).

„Ak sa na situáciu pozrieme strategicky a bez emócií, projekt South Stream sa zdá byť nevypovedateľný a dôležitý pre Európu aj pre Bulharsko,“ povedal podľa Reuters Stojnev, ktorý je na návšteve Číny. Vo vyhlásení tiež uviedol, že si je istý vybudovaním plynovodu, akonáhle sa vysvetlia spory, akým spôsobom ho urobiť európskym projektom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok v reakcii na pozastavenie prác uviedol, že Moskva musí vec overiť a na komentár je príliš skoro. Hovorkyňa Európskej komisie Sabine Bergerová sa k vyhláseniu Stojneva odmietla vyjadriť. Privítala ale postoj Bulharska k pozastaveni­u prác.

South Stream má podľa súčasných plánov začať prepravovať ruský zemný plyn do Európy od decembra 2015. Bulharsko považuje výstavbu plynovodu za národnú prioritu. V prípade tohto plynovodu zatiaľ vykonávalo len prípravné práce, samotná stavba sa ešte nezačala.

Sofii prišlo varovanie aj z Washingtonu. Bulharským podnikom zapojeným do projektu by vraj mohli hroziť sankcie, a to v súvislosti so zadaním zákazky na výstavbu bulharského úseku plynovodu konzorciu na čele s ruskou spoločnosťou Strojtransgaz. Tú vlastní miliardár Gennadij Timčenko, ktorý sa stal jedným z terčov amerických sankcií proti Rusku.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #South Stream #Bulhrasko