Počítačová kriminalita stojí svet 445 miliárd dolárov ročne

Počítačová kriminalita stojí svetovú ekonomiku zhruba 445 miliárd dolárov ročne a viac než jednotlivcom škodí najmä firmám, prevažne v dôsledku porušovania ich duševného vlastníctva.

10.06.2014 00:00
debata

Podľa štúdie washingtonského Strediska pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) poškodzuje kybernetická zločinnosť obchod, inovácie a konkurencieschop­nosť.

Odhad škôd napáchaných počítačovou kriminalitou sa v štúdii sponzorovanej výrobcom bezpečnostného softvéru McAfee pohybuje od 375 miliárd po 575 miliárd dolárov. Pre porovnanie: to je hodnota presahujúca ročný výkon poľskej ekonomiky. Z toho jednotlivcom spôsobujú hackeri straty približne 160 miliárd dolárov ročne.

„Kyberzločin je daňou za inovácie, spomaľuje tempo globálnych inovácií tým , že znižuje ich návratnosť pre vynálezcov a investorov,“ uviedol k správe Jim Lewis z CSIS. „Pre vyspelé krajiny má kyberzločin vážne dôsledky na zamestnanosť,“ dodal podľa agentúry Reuters Lewis.

Najväčšie straty z počítačovej kriminality nesú najväčšie svetové ekonomiky. Spojeným štátom, Číne, Japonsku a Nemecku odoberá kyberzločin ročne celkovo až 200 miliárd dolárov, odhaduje CSIS. Straty spojené s krádežami osobných informácií, napríklad čísel kreditných kariet, CSIS odhaduje až na 150 miliárd dolárov za rok. Hackeri ukradli osobné informácie už zhruba 40 miliónom Američanom a významné narušenie osobných údajov postihlo 54 miliónov ľudí v Turecku, 16 miliónov v Nemecku a viac ako 20 miliónov ľudí v Číne.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #hacker