Brigády budú výhodnejšie, študentom klesnú odvody

Letné brigády by mohli byť pre študentov atraktívnejšie, ako je to teraz. Štát totiž pripravuje zmenu v platení odvodov pri práci na dohodu pre brigádnikov vo veku nad 18 rokov.

09.06.2014 20:00 , aktualizované: 10.06.2014 07:00
debata

Kým doteraz platia sociálne odvody z príjmu nad 159 eur mesačne, po novom by sa hranica mala posunúť na 200 eur. Študent tak dostane na ruku o niekoľko eur viac.

Vysokoškoláci sa na tom podľa informácií Pravdy už dohodli s ministerstvom práce a proti nie je ani rezort financií, aj keď to spôsobí výpadok v štátnej kase rádovo v desiatkach tisícov eur. Otázkou zostáva, či k zmene dôjde už od 1. júla, alebo až od januára 2015. Študenti upozorňujú, že práve letné mesiace sú pri získaní slušného zárobku kľúčové. Vláda by navyše júlový termín mohla stihnúť, ak sa odhodlá na zrýchlené legislatívne konanie.

zväčšiť
brigády, študenti, graf

Rezort práce novú, 200-eurovú, hranicu pre študentov potvrdil. „Z našej strany je snaha o takéto zvýšenie. Chceme reálne a primerane pomôcť v snahe privyrobiť si počas obdobia ich prípravy na povolanie. Napokon, je to aj obsahom memoranda, ktoré minister práce podpísal s vedením Rady vysokých a stredných škôl ešte v roku 2012,“ hovorí hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Vysokoškoláci vyššiu hranicu pre neplatenie odvodov vítajú. „Táto suma je naviazaná na úroveň životného minima. Chceme ísť však v navyšovaní hranice, do ktorej sú odpustené odvody, ďalej,“ dopĺňa Katarína Stoláriková, predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl. „Diskutovali sme s ministrom o tom, že by sa to zaviedlo od polovice roka, teda po ročnom zúčtovaní, alebo až začiatkom budúceho roka,“ tvrdí Stoláriková.

Naopak, pri brigádnikoch do 18 rokov zostáva hranica pre neplatenie odvodov na úrovni 68 eur mesačne. V minulosti sa odvody z dohôd neplatili a zneužívali to často podnikatelia tým, že zamestnávali fiktívnych dohodárov, najmä z radov stredoškolákov, a tým si umelo znižovali daňový základ. Aj preto sa pri stredoškolákoch s hranicou zatiaľ nehýbe.

Naopak, pri vysokoškolákoch posun stropu v neplatení odvodov zvýši čistý zárobok brigádnika. Ak napríklad teraz zamestnávateľ niekoho zamestná na brigádu za 300 eur mesačne v hrubom, študent v čistom na ruku dostane takmer 290 eur. Platí totiž 7–percentné sociálne odvody zo sumy nad 159 eur. Daň nezaplatí, keďže zarobí menej, ako je nezdaniteľné minimum. Ak by sa strop pre platenie odvodov zvýšil na 200 eur, študent by pri 300–eurovej mzde dostal v čistom na ruku 293 eur. Zároveň by na brigádnikovi ušetril aj zamestnávateľ, ktorý musí platiť 22,8–percentné odvody. Pôvodne zamestnávateľa daný brigádnik mesačne vyjde na 332 eur a po novom by celková cena práce bola asi o 10 eur nižšia.

Študenti sa snažia na brigádach zarobiť si na výdavky spojené so školou. Na knihy, internát či cestovanie idú nemalé sumy peňazí, na ktoré mnohým študentom nedávajú rodičia financie v plnej výške. Tento týždeň rokuje parlament aj o návrhu KDH, aby sa hranica na platenie odvodov pre všetkých študentov zvýšila dvojnásobne počas letných mesiacov. Tento návrh ale Smer zrejme nepodporí. Hranica by sa v takom prípade posunula na úroveň 318 eur pre vysokoškolákov, a 136 eur pre študentov do 18 rokov.

Nižšie odvody počas leta?

Stuška ale tvrdí, že v tomto prípade je hlavnou prekážkou absencia ročného zúčtovania odvodov, bez ktorého by bola táto zmena nezrealizovateľná. Diskutovať však bude najmä o možnosti, aby sa rovnaký princíp zvýšenia odvodov urobil pri študentoch plošne počas celého roka a nielen počas dvoch letných mesiacov.

„Štát by mohol podporiť túto myšlienku, pretože študenti sú počas leta aktívnejší, chcú zarobiť čo najviac, aby sa mohli odbremeniť od finančných nákladov na štúdium. Mne by to veľmi pomohlo,“ hovorí 24–ročný študent manažmentu na Univerzite Komenského v Bratislave Igor Závodný.

Po tom, čo vláda od minulého roka zaviedla, aby študenti, ktorí dosiahli 18 rokov, mali oslobodenie jednej brigády mesačne do sumy 159 eur, a v prípade študentov do 18 rokov vo výške 68 eur, prišli komplikácie.

„Mnohí študenti dostávajú oficiálne 159 eur, neoficiálne zvyšok. Niektorých po zmene hranice odvodov prepustili, niektorým znížili plat. Väčšina študentov však popri škole nestíha zarobiť viac, ako je 200 eur,“ poznamenáva Stoláriková. Problémom je aj to, že mnoho študentov je stále ochotných pracovať načierno, aj keď riskujú pokutu. Peniaze im zamestnávateľ vypláca na ruku a príjem sa im nezarátava do dôchodku.

Záťaž na štátnu kasu

Do parlamentu predložili návrh na dvojnásobné zvýšenie odvodov z brigád opoziční poslanci KDH Monika Gibalová a Martin Fronc. V návrhu počítajú s alternatívou, že ak by brigádovalo 10–tisíc študentov nad 18 rokov, tak by vyššie odvody znamenali pre štátny rozpočet záťaž o 971–tisíc eur navyše. Pri počte 15–tisíc vysokoškolákov nad 18 rokov by to bolo takmer 1,5 milióna eur.

„Osobne sa domnievam, že zavedenie tohto ,prázdninového systému‘ je len otázkou krátkeho času avšak aj pripravenosti, najmä technických systémov Sociálnej poisťovne. Tiež sa zasadzujem za názor, že je potrebné súčasne uvažovať aj o iných mesiacoch, kedy majú žiaci a študenti voľno, a teda i v týchto existuje racionálny dôvod na uplatnenie tohto systému,“ povedal prezident Študentskej rady stredných škôl Andrej Barborka.

„Aktuálny stav je však pre žiakov a študentov prínosný, nakoľko na trhu práce sú stále omnoho viac zvýhodňovaní ako iné skupiny pracujúcich na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru,“ doplnil Barborka.

Pravicoví ekonómovia však tvrdia, že odvodové povinnosti by sa pre študentov mali zrušiť úplne, čo by však nahralo aj daňovým podvodom s fiktívnymi dohodármi. Zodvodnenie dohôd navrhovala aj minulá Radičovej vláda, ale nestihla ho zrealizovať.

„Ideálnym riešením v prípade práce na dohodu je úplné zrušenie odvodovej povinnosti. Vláda zavedením odvodov na pol milióna dohodárov od roku 2013 plánovala zlepšiť bilanciu verejných financií o sumu, ktorá nepokrýva ani pravidelný medziročný rast výdavkov Sociálnej poisťovne na starobné dôchodky,“ povedal analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Ján Dinga.

Kažimírovi chýbajú prepočty

Nárast stropu pre neplatenie odvodov v prípade brigádujúcich vysokoškolákov by mal mať podporu rezortu financií. Naopak, návrh KDH na výraznejšie letné zvýšenie stropov podporu nemá. Spôsobilo by to totiž výraznejšiu dieru v štátnej kase a riziko daňových podvodov by sa zvýšilo v čase, keď štát v rozpočte pre nutnosť úspor viazal verejné výdavky až vo výške 305 miliónov eur.

„Ministerstvo financií k takémuto kroku neplánuje pristúpiť, a preto ani nedisponuje prepočtami dopadov. Ministerstvo financií sa vo všeobecnosti snaží na rôzne nesystémové diery dávať záplaty. Takýto krok by išiel proti takémuto princípu,“ odkázal poradca ministra fi nancií Radko Kuruc k návrhu KDH.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #odvody #brigáda