Poliaci očakávajú v budúcom roku rast až 3,8 percenta

Poľská vláda v utorok potvrdila predpoklady, s ktorými počíta v budúcoročnom rozpočte. Vláda predpokladá, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) v krajine dosiahne 3,8 %, kým v tomto roku by mal hospodársky rast dosiahnuť 3,3 %.

10.06.2014 15:36
debata

Vláda taktiež na rok 2015 nepočíta so žiadnymi výraznými zmenami v daňovej oblasti. Informovala o tom v utorok kancelária poľskej vlády.

Miera nezamestnanosti v krajine by mala do konca budúceho roku poklesnúť na 12,2 %. Poľsko taktiež v budúcom roku očakáva nárast domáceho dopytu, pričom by mala rásť aj súkromná spotreba. V Poľsku by sa taktiež mal udržať nárast súkromných investícií.

Poľský premiér Donald Tusk zároveň v utorok uviedol, že úrokové sadzby v krajine by mohli ostať do konca tohto roka nezmenené. Za optimálny scenár Tusk označil to, ak by krajina vstúpila do roku 2015 so stabilnými sadzbami a mierne rastúcou mierou inflácie. "Už v roku 2015 by sme mali zaznamenať normálnu mieru inflácie okolo dvoch percent. Hovoril som s ministrom financií Mateuszom Szczurekom a dúfame, že deflácia nebude skúsenosťou, ktorú tento rok zažijeme,“ povedal Tusk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #HDP