Rakúsko podporilo plynovod South Stream

Rakúsko naďalej podporuje výstavbu sporného plynovodu South Stream (Južný prúd). Vláda vo Viedni chce podporiť projekt v spoločnom liste Európskej komisii, ku ktorému sa pripoja aj iné štáty, uviedla v stredu hovorkyňa rakúskeho kancelára.

11.06.2014 12:40
debata (13)

S iniciatívou podľa agentúry APA vyšiel taliansky premiér Matteo Renzi a obsah listu je v súčasnosti predmetom rokovaní. K listu sa majú pripojiť krajiny, cez ktoré vedie projektovaná trasa plynovodu, teda Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko.

Bulharsko cez víkend na výzvu Európskej komisie zastavilo práce na plynovode Južný prúd. Krajina však z projektu nevystúpila a tvrdí, že po odsúhlasení komisiou v ňom chce pokračovať. Za výstavbu plynovodu zodpovedá ruský štátny koncern Gazprom a EK v súčasnosti preveruje zlučiteľnosť projektu s právom EÚ. Pravidlá EÚ totiž zakazujú, aby producenti zemného plynu zároveň kontrolovali prístup k distribúcii.

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy a obísť tak Ukrajinu. Predbežnú dohodu o spolupráci pri výstavbe plynovodu koncom apríla s Gazpromom podpísala aj rakúska ropná a plynárenská skupina OMV. Rakúsko očakáva, že projekt, ktorý ma posilniť energetickú bezpečnosť krajiny, získa všetky potrebné povolenia do konca roku 2015, uviedla agentúra APA.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #South Stream