Budeme mať vyššie HDP, štatistici menia metodiku

Systém vykazovania údajov o národných účtoch prejde v Európskej únii onedlho najvýznamnejšou zmenou za posledné roky.

16.06.2014 13:24
debata

Doterajšiu metodiku vykazovania známu pod označením ESA 95 totiž nahradí nová metodika ESA 2010. Tá vstúpi do platnosti od 1. septembra tohto roku a jej výsledkom v prípade Slovenska bude zrejme papierovo vyšší rast hospodárstva a nakoniec len kozmetické úpravy deficitu a dlhu. Aspoň to vyplýva z predbežných prepočtov Štatistického úradu SR, ktorý pravidlá novej metodiky prezentoval na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Asi najvýznamnejšie dopady by mala mať aplikácia novej metodiky na vykazovanie údajov o hrubom domácom produkte, od ktorého sa v štatistike odvíja množstvo ďalších ukazovateľov. Mimo iného aj spomínaný deficit, či dlh verejnej správy. Po novom sa totiž budú za investície považovať napríklad aj výdavky na vedu a výskum a náklady na obstaranie vojenskej techniky. Zmäkčia sa tiež podmienky posudzovania obstarávania drobných nástrojov ako investícií.

Vplyv týchto, ako aj ďalších zmien, nebude pritom vôbec zanedbateľný. Podľa predbežných prepočtov Štatistického úradu SR by totiž napríklad pre rok 2011 znamenalo pozitívny vplyv na hrubý domáci produkt na úrovni 1,2 až 1,9 % a pre rok 2012 v objeme 1,3 až 2 %. Pre rok 2013 prepočty štatistici zatiaľ nezverejnili. Najväčší pozitívny vplyv na rast hospodárstva by pritom podľa týchto prepočtov znamenali zmeny v posudzovaní obstarávania malých nástrojov v oboch rokoch v objeme od 0,7 až 0,9 % a zaradenie výdavkov na vedu a výskum do investícií s dopadom na úrovni 0,4 až 0,6 % v roku 2011, resp. 0,5 až 0,7 % v roku 2012.

Súčasťou zmien v rámci metodiky ESA 2010 je aj sektorová klasifikácia niektorých subjektov. V praxi to znamená, že štatistici posudzujú, ktoré jednotky by mali byť zahrnuté do sektoru verejnej správy. V tomto smere však ešte príliš jasno nemajú. Podľa šéfa sekcie národných účtov Štatistického úradu SR Františka Bernadiča sa totiž stále posudzujú niektoré hraničné prípady. Tieto rozhodnutia samotný vývoj hrubého domáceho produktu až tak výrazne neovplyvnia, o to rozhodujúcejší vplyv však môžu mať na posudzovanie deficitu a dlhu. Už v marci boli pritom po konzultácii s Eurostatom do sektoru verejnej správy zaradené železničné spoločnosti, naďalej nie je rozhodnuté o nemocniciach, Národnej diaľničnej spoločnosti, či Agentúre pre núdzové zásoby ropy či ropných výrobkov.

V rámci novej metodiky by sa pritom nemali ako príjmy verejnej správy posudzovať ani zdroje, ktoré verejná správa získala otvorením druhého dôchodkového piliera. Napriek všetkým týmto negatívnym vplyvom na deficit a dlh verejnej správy by však konečný dopad nemal byť podľa štatistikov vôbec taký výrazný. Môže za to predovšetkým výrazné nafúknutie hrubého domáceho produktu vplyvom zavedenia novej metodiky, keďže deficit aj dlh sa porovnáva práve s úrovňou hrubého domáceho produktu. Podľa prepočtov Štatistického úradu SR by dokonca mohol byť konečný vplyv na deficit a dlh v rokoch 2011 a 2012 mierne pozitívny až do 0,2 % v prípade deficit a do 0,4 % v prípade dlhu.

Dôležité však budú údaje za rok 2013. Ten bude totiž rozhodujúci napríklad pre vývoj sadzby dane z pridanej hodnoty, keďže naša legislatíva hovorí o jej opätovnom znížení na 19 % v prípade poklesu deficitu verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu. Podobne budú októbrové údaje o notifikácii deficitu a dlhu, ktoré už budú zverejnené podľa novej metodiky ESA 2010, rozhodujúce aj pre uplatňovanie sankcií v rámci ústavnej dlhovej brzdy.

Európsky systém národných a regionálnych účtov ESA 2010 je najnovší medzinárodne porovnateľný účtovný rámec Európskej únie pre systematický a podrobný opis ekonomiky. Bude implementovaný od 1. septembra 2014 a prenos údajov z členských štátov do Eurostatu po tomto dátume sa bude riadiť pravidlami Programu zasielania údajov ESA 2010. Štruktúra ESA 2010 je vypracovaná v súlade s celosvetovými usmerneniami o národnom účtovníctve stanovenými v metodike pre systém národných účtov 2008 (SNA 2008). Výnimkou sú len určité rozdiely v prezentácii a vo vysokom stupni presnosti niektorých pojmov ESA 2010, ktoré sa používajú na špecifické účely Európskej únie. Zodpovednosť za vypracovanie tejto metodiky niesli spoločne Organizácia Spojených národov (OSN), Medzinárodný menový fond (MMF), Štatistický úrad Európskej únie (Eurostat), Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Svetová banka.

Zmeny v metodike systému národných účtov ESA 2010 oproti doteraz používanej ESA 95 sú podľa štatistikov orientované na zachytenie zmien ekonomickej reality v podmienkach narastajúcej globalizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #HDP #Štatistický úrad