Plynová kríza je po piatich rokoch späť

Na Slovensko sa takmer po piatich rokoch opäť valí plynová kríza. Rusko totiž v pondelok ráno zastavilo dodávky plynu Ukrajine a svojmu susedovi posiela iba plyn, ktorý je určený pre európske štáty. Kremeľ po vypršaní už tretieho ultimáta na zaplatenie dlhu pristúpil na platby za plyn vopred. Ukrajina však neplatí, trvá na poklese ceny a spor dala na arbitrážny súd.

16.06.2014 20:00
Ukrajina, plyn Foto: ,
Plynová stanica na Ukrajine. Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu pre Ukrajinu, cez potrubia by mal prúdiť len tranzitný plyn pre Európu.
debata (92)

„Dodávky plynu pre európskych zákazníkov pokračujú v plnom objeme a ukrajinský Naftogaz je povinný zabezpečiť tranzit,“ vyhlásil hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. Podobná situácia však nastala aj v januári 2009. Vtedy Rusko tiež obmedzilo dodávky pre Ukrajinu, transport plynu ďalej do Európy ale mal fungovať ďalej. Kyjev však pre hlboké mrazy odčerpával pre vlastnú spotrebu aj plyn určený na export. Ruská strana preto neskôr pristúpila k úplnému stopnutiu dodávok na Ukrajinu a zastavili sa aj dodávky na Slovensko i do ďalších štátov.

Podľa experta na energetiku Karla Hirmana je ťažké predpokladať, či tento scenár nastane opäť. „Vzhľadom na vývoj vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou však môže prípadné zastavenie dodávok trvať aj dlhšie,“ hovorí Hirman a dodáva, že to bude mať skôr či neskôr vplyv aj na tranzit cez Ukrajinu. Expert pozitívne hodnotí, že Európska komisia sa stala sprostredkovateľom. „Komisia jasne žiada štandardné riešenie a vyriešenie tohto problému, čiže uzavretie dohody na reálnom kontrakte. Ruský Gazprom takéto dohody bežne uzatvára s európskymi odberateľmi,“ podotýka Hirman.

Prečítajte si názor Mariána Repu Dohoda.

Ani prípadné stopnutie plynu podľa premiéra Roberta Fica nebude mať na ľudí vplyv. „Od roku 2009 sme sa pripravovali na situáciu tohto typu. V súčasnosti sme schopní z dvoch prepravných bodov na západe Slovenska získať denne 90 miliónov kubíkov, čo je viac ako spotreba Slovenska,“ spresnil Fico. V zásobníkoch máme plyn na päť mesiacov.

Plyn prúdi normálne

Eustream ani v pondelok, ani v utorok nezaznamenal na kompresorovej stanici Veľké Kapušany zníženie tlaku alebo objemu plynu, ktorý prepravuje z východu do Európskej únie. Ce Ukrajinu tečie zhruba 15 % európskej spotreby.

Do úvahy pripadá aj ďalší scenár. Ukrajina totiž môže svoje potrubia upraviť tak, aby do Európy dodávala toľko plynu, koľko odoberie z Ruska, a pre svoje potreby môže naplno začať využívať spätný tok plynu zo západu. Prepojky s Poľskom, Maďarskom a v budúcnosti aj so Slovenskom síce nemajú dostatočnú kapacitu na kompletné pokrytie potrieb Kyjeva. Na druhej strane má však Ukrajina vo svojich zásobníkoch viac ako dvanásť miliárd kubíkov plynu, ktorý by mohla využiť na pokrytie zvyšku nárokov firiem a domácností za východnými hranicami Slovenska.

Je však otázka, či by sa v Európe našli obchodníci s dostatkom plynu, ktorí by Ukrajine plyn predali. Kyjev totiž aj v súčasnosti odoberá z Maďarska necelých deväť miliónov kubíkov denne, pričom kapacita cezhraničnej prepojky je takmer dvojnásobná. Odpoveď na túto otázku bude známa koncom júna. Vtedy sa skončí procedúra záväzného prieskumu záujmu o prepravu plynu plynovodom Vojany – Užhorod, ktorú na konci mája vyhlásila spoločnosť Eustream, zaoberajúca sa tranzitom plynu cez Slovensko.

Isté však je, že v súčasnosti firmy i domácnosti na Slovensku ohrozené nie sú. „SPP disponuje v prvom rade dostatočnými zásobami plynu v podzemných zásobníkoch na území Slovenskej republiky, v ktorých je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi z dôvodu teplej zimy uskladnené nadštandardné množstvo plynu. SPP môže tiež využiť diverzifikačnú zmluvu, ktorá bola podpísaná po plynovej kríze v roku 2009, a využiť prepravu plynu na Slovensko reverzným tokom cez Českú republiku,“ podčiarkol hovorca dominantného dodávateľa plynu na Slovensku Peter Bednár. V takomto prípade by Slováci dostávali plyn cez baltický plynovod North Stream, následne cez Nemecko a Česko.

Prípadná plynová kríza by mohla postihnúť aj Maďarsko, ktoré je tiež do veľkej miery závislé od ruského plynu. Hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan však tvrdí, že v prípade vzniku takejto situácie by prichádzalo do úvahy aj využitie novovybudovaného slovensko-maďarského prepojenia, ktorého výstavba je na slovenskej strane úplne dokončená. „Nový plynovod by mohol poslúžiť pre núdzové zásobovanie Maďarska, čo si vyžaduje urýchlené dokončenie prác aj na maďarskej strane,“ vyjadril sa Chuguryan.

Ukrajina prestala platiť za plyn už vlani v novembri. Neskôr, po páde prezidenta Viktora Janukovyča, Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym, kde sa okrem iného nachádzajú aj vrty ťažiace zemný plyn. Štát tak prišiel zhruba o dve percentá svojich zdrojov plynu. Po anexii Krymu prestala platiť aj zľava vo výške zhruba sto amerických dolárov za tisíc kubíkov plynu, ktorú Kremeľ poskytoval Kyjevu ako odškodnenie za prenájom čiernomorských prístavov na Kryme.

Plyn tak začiatkom apríla pre Ukrajinu zdražel z dovtedajších 268 približne na 380 dolárov za tisíc kubických metrov, ktoré platilo aj Slovensko. O pár dní neskôr Moskva k tejto cene pridala aj dovozné clo, a tak cena pre Kyjev stúpla na súčasných 485 dolárov, čo je v porovnaní s trhovou cenou premrštená hodnota. Ukrajina žiada zlacnenie naspäť na 268 dolárov, Ruská federácia však nechce o znižovaní ceny počuť, kým nezačne dlh za odber plynu klesať a, naopak, Kyjev nechce začať so splácaním dlhu, kým Kremeľ plyn nezlacní.

Sprostredkovateľ rokovaní medzi obidvomi stranami, eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger tvrdí, že je pripravený splátkový harmonogram i kompromisný návrh. „Navrhujem, aby Ukrajina platila 325 dolárov za tisíc kubických metrov a začala dlh splácať. Dohoda však ešte nebola dosiahnutá,“ tvrdí eurokomisár. Zástupca Európskej komisie tiež podotkol, že veľmi dôležitý bude aj budúcotýždňový summit lídrov jednotlivých štátov. „Naším cieľom musí byť, aby v každom členskom štáte bolo možné transportovať plyn všetkými smermi, aby zásobníky alebo terminály LNG (skvapalnený plyn) boli využiteľné pre všetkých,“ uzavrel Oettinger.

Plynová kríza v číslach

16. 6. 2014
V pondelok ráno začali Rusi obmedzovať dodávky plynu na Ukrajinu. Začal platiť režim dodávok za platbu vopred a keďže Ukrajina neplatí, plyn jej neprúdi

11 dní
trvala v januári 2009 plynová kríza na Slovensku, počas ktorej Rusi stopli plyn Ukrajine a tá začala brať plyn, ktorý mal slúžiť na tranzit do Európy

485 USD/tisíc m3
je cena za plyn, ktorú aj po započítaní dlhov požaduje Rusko. Ukrajina žiada zlacnenie na pôvodných 268,5 dolára. Eurokomisia navrhuje kompromis na úrovni 326 dolárov

7,5 mld. USD
je podľa Kremľa dlh Ukrajiny za plyn. Ukrajina hovorila zhruba o 2–miliardovej sume, do ktorej sa započítavajú aj zásoby plynu získané po anexii Krymu

150 dní
na tento čas má Slovensko zásoby plynu, podobne je krytá aj Ukrajina. Slovensko by v prípade zastavenia dodávok z východu začalo odoberať plyn reverzom z Česka

20 mld. m3 plynu
potrebný dovoz na Ukrajinu do zimy. Zo Slovenska, z Poľska a Maďarska sa dá spätne poslať na Ukrajinu asi 15 mld. m3

8 mld. m3 plynu
je teoretická budúca kapacita plynovodu z Voján do Užhorodu, ktorá sa pripravuje na spustenie od leta tohto roka MHL

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina