Miliardár Kellner vycúval z EPH, firmu ovládnu Tkáč a Křetínský

Investičná skupina PPF, ktorú ovláda najbohatší Čech Petr Kellner, predá svoj podiel v Energetickom a priemyselnom holdingu (EPH) tomuto holdingu. EPH na Slovensku kúpil od nemeckých a francúzskych privatizérov Slovenský plynárenský priemysel.

19.06.2014 20:46
debata (6)

Akcie, ktoré získa EPH, budú následne zrušené, čo pozmení vlastnícku štruktúru holdingu. Finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč potom budú kontrolovať každý po 37 percentách a budú spoločne ovládať skupinu EPH. Zvyšok akcií bude vlastní skupina J&T, informovali spoločnosti PPF a EPH v dnešnom spoločnom vyhlásení. Cenu transakcie nezverejnili.

Servery Motejlek.com a Lidovky.cz už vlani v decembri uviedli, že PPF predá svoj podiel 44,44 percenta v EPH a od zvyšných akcionárov Křetínskeho, Tkáča a J&T za neho dostane približne 1,1 miliardy eur. Kellnerova skupina do EPH vstúpila v roku 2009 za zhruba tri miliardy korún, svoju investíciu teda zdesaťnásobí, napísali vtedy Lidovky.cz. Tento rok v marci potom Lidové noviny uviedli, že podiel PPF v EPH klesol o necelých 4,5 percenta na terajších 40 percent.

Energetický a priemyselný holding zahŕňa vyše 30 podnikov, ktoré pôsobia v ťažbe uhlia, výrobe elektriny a tepla, distribúcii tepla a obchodu s elektrinou a plynom. EPH je najväčším dodávateľom tepla v Česku a po spoločnosti ČEZ druhým najväčším dodávateľom elektriny v tuzemsku. Na Slovensku je EPH lídrom odvetvia plynu, pôsobí tiež v Nemecku. Hospodárske výsledky zo vlaňajšok EPH ešte nezverejnil, ale v roku 2012 mal konsolidovaný zisk pred zdanením 10,1 miliardy českých korún. Zisk holdingu sa tak v roku 2012 medziročne viac ako zdvojnásobil zo 4,5 miliardy korún v roku 2011.

Skupina PPF investuje do množstva sektorov od bankovníctva a finančných služieb, cez poisťovníctvo, nehnuteľnosti, oblasť energetiky a ťažbu nerastov, poľnohospodárstvo, maloobchodné služby až po biotechnológie. Pôsobnosť PPF siaha zo strednej a východnej Európy cez Rusko až do Ázie. Skupine vlani klesol čistý zisk o 277 miliónov eur na 450 miliónov eur. Aktíva skupiny sa v uplynulom roku znížili o tri percentá na 20,9 miliardy eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Kellner #J&T #EPH #Daniel Křetínský #Patrik Tkáč