MMF: Eurozóna teraz robí správnu fiškálnu politiku

Fiškálna politika eurozóny je po rokoch úspor v správnej pozícii, ktorá zabezpečuje rovnováhu medzi znižovaním dlhu a podporou ekonomického rastu. Uviedol to vo svojej správe Medzinárodný menový fond.

20.06.2014 07:51
debata

Celkový deficit vládnych financií eurozóny klesol vlani k trom percentám hrubého domáceho produktu, teda na limit stanovený EÚ, z 6,2 percenta v roku 2010, kedy musela EÚ a MMF prvýkrát zachraňovať Grécko. Oživenie je však stále pomalé a nezamestnanosť vysoká.

Na štvrtkovej večernej tlačovej konferencii šéfka MMF Christine Lagardeová zdôraznila tiež potrebu pokročiť v integrácii energetického trhu, okrem iného pre potrebu čeliť možným geopolitickým ohrozeniam. Energetická bezpečnosť bude výraznou témou blížiaceho sa summitu EÚ na budúci týždeň, predovšetkým pre zhoršenie vzťahov s ruským dodávateľom surovín.

Dlhová kríza, ktorá nasledovala po záchrane Grécka, uvrhla eurozónu do hlbokej recesie. Ekonomika teraz pomaly oživuje a politici regiónu diskutujú o tom, ako nájsť správnu rovnováhu medzi znížením obrovského verejného dlhu a stimuláciou ekonomiky, aby rástla rýchlejšie.

MMF poznamenal, že oživenie nie je dostatočne silné a je potrebné ďalej podporovať dopyt v regióne. Tiež miera nezamestnanosti je stále vysoká a medzi mladými dosahuje znepokojujúcu úroveň. Spolu s nízkou infláciou to podkopáva ekonomické oživenie.

„Oživenie zapúšťa korene, ale nie dosť pevne, zatiaľ čo inflácia je príliš nízka a nezamestnanosť sa dostala na neprijateľné maximum, najmä medzi mladými,“ uvádza sa v správe MMF. „Rast sa musí zvyšovať vyšším tempom, aby sa znižoval dlh a nezamestnanosť. Úsilie sa musí zamerať na podporu dopytu, vyrovnaných rozpočtov, dokončenie bankovej únie a posun smerom k štrukturálnym reformám,“ citovala správu agentúra ANSA.

Lagardeová na tlačovej konferencii pripomenula nutnosť dokončenia pripravovanej bankovej únie. Zdôraznila predovšetkým potrebu vytvoriť silný systém, ktorý bude bankám skutočne pomáhať bez nutnosti zapájať verejné peniaze.

Fond však ocenil kroky Európskej centrálnej banky prijaté tento mesiac, ktoré majú pomôcť zrýchliť nebezpečne nízku infláciu. Poznamenal však, že ak prijaté opatrenia nezafungujú, bude treba toho urobiť viac. Ak inflácia zostane nízko, mala by ECB podľa neho zvážiť zavedenie širšieho programu nákupu aktív, čo by výrazne zvýšilo dôveru, zlepšilo súvahy firiem i domácností a stimulovalo poskytovanie bankových úverov, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Európska únia #eurozóna