Z druhého piliera dostanú ľudia na ruku pár eur

Predstava ľudí, že pri odchode do dôchodku si vyberú na ruku slušnú sumu peňazí z druhého piliera, je mylná. Parlament už schválil spôsob vyplácania prvých kombinovaných penzií zo štátneho aj súkromného piliera od roku 2015.

22.06.2014 20:00 , aktualizované: 23.06.2014 07:00
debata (174)

Novela, na ktorej sa zhodla vláda aj s časťou opozície, už čaká len na podpis nového prezidenta.

Za časť súkromných úspor si ľudia „kúpia“ v súkromnej poisťovni pravidelnú mesačnú penziu a čo im zvýši, majú dostať na ruku. Presné prepočty, k akým úsporám v hotovosti sa sporitelia dostanú, chýbajú. Prvé analýzy však predpokladajú, že ľudia s priemerným platom nad 800 eur mesačne nedostanú na ruku nič. Kto má 1,5-násobok priemernej mzdy, dostane možno pár desiatok eur a pri 2-násobnom plate môže byť jednorazový vyplatený bonus mierne nad tisíc eur.

Výška úspor vyplatených na ruku však môže ešte klesnúť, ak si sporiteľ zvolí pravidelnú valorizáciu penzie. Potom si prilepšia len najbohatší noví penzisti. „K hotovosti sa môžu napokon dostať len sporitelia, ktorí do druhého piliera v posledných siedmich rokoch platili viac ako z 3-násobku priemernej mzdy,“ tvrdí Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Potom by peniaze na ruku mohlo dostať len asi 60-tisíc zo súčasných 1,5 milióna sporiteľov.

Ani kombinované penzie nebudú výrazne vyššie ako čisto štátne. Druhý pilier na druhej strane pomôže celému dôchodkovému systému ako celku, keďže štát pri starnutí obyvateľstva odbremení v budúcnosti od penzijných výdavkov.

Štát je pri prognóze vyplácania úspor na ruku mierne optimistickejší. „Podľa našich odhadov časť peňazí z druhého piliera na ruku dostanú ľudia s penziami nad 530 eur mesačne,“ uviedol štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Na získanie takejto penzie musia ľudia dlhodobo zarábať 1,25-násobok priemernej mzdy, čo je teraz 1030 eur v hrubom. V takomto prípade by sa k úsporám z druhého piliera postupom času dostalo až 440-tisíc ľudí. Konečné slovo budú však mať poisťovne, ktoré majú do konca roka 2014 čas na predstavenie konkrétnej výšky súkromných dôchodkov. Ak budú poisťovne o sporiteľov súťažiť, výhody pre budúcich penzistov budú vyššie.

Podľa analytika nech už sa naplní akýkoľvek scenár, v druhom pilieri budú môcť nadpriemerne zarábajúci sporitelia ľubovoľne minúť väčšinou len desať percent svojich úspor. „Výber úspor bude možný len pre minimum sporiteľov a predmetom programového výberu bude nízka suma, rádovo v stovkách, možno tisícoch eur,“ odhadol Ďurana. Ministerstvo práce prepočty konkrétnych súm necháva na poisťovne. „Ak by bola otázka zameraná len na prvý pilier (štátne dôchodky pozn. red.), nemáme problém s oficiálnymi výpočtami, v prípade výplaty programového výberu a doživotného dôchodku, ktoré budú v kompetencií životných poisťovní a déesesiek, odporúčame obrátiť sa priamo na nich. Predsa len my nedisponujeme všetkými relevantnými údajmi a výsledky by tak nemuseli byť presné,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Podľa prepočtov Ďuranu človek zarábajúci posledných desať rokov 1,5-násobok priemernej mzdy získa od štátu dôchodok vo výške 671 eur. Ak sa človek s rovnakou mzdou rozhodol vstúpiť do druhého piliera, za desať rokov si na svojom súkromnom účte našetrí 10¤992 eur. Z tejto sumy na ruku dostane 224 eur a zvyšných 10¤768 musí podľa zákona použiť na kúpu súkromného dôchodku vo výške 67,1 eura. Kombinovaný dôchodok od štátu a súkromnej poisťovne mu tak vyjde 673,1 eura, čo je o 1,1 eura viac v porovnaní s čisto štátnou penziou vo výške 671 eur.

Modelový príklad tak spĺňa zákonom stanovenú podmienku, podľa ktorej peniaze na ruku z druhého piliera dostanú ľudia len vtedy, ak im kombinovaný dôchodok vyjde vyšší v porovnaní s čistou štátnou penziou. Analytik zároveň upozorňuje, že v tomto prípade nepočítal s indexovým dôchodkom pravidelne sa zvyšujúcim o infláciu a s možnosťou dedenia. To zvyšuje predpoklad, že poisťovne budú peniaze na ruku nakoniec vyplácať len ľuďom dlhodobo zarábajúcim viac ako trojnásobok priemernej mzdy.

„Štát mohol stanoviť možnosť výberu peňazí z druhého piliera aj jednoduchšie. Napríklad tak, že všetci ľudia (s výnimkou tých, ktorí majú nasporené príliš málo) by pri odchode do penzie mohli ľubovoľne minúť desať percent z nasporenej sumy a za zvyšok by si museli kúpiť doživotný dôchodok. Výhodou takéhoto riešenia je, že je jednoduché, zrozumiteľné a nikto nikomu by nezávidel, keďže takmer každý by sa dostal k časti svojich úspor,“ reagoval Miroslav Čamek, manažér pre životné poistenie v Slovenskej asociácii poisťovní. Pre poisťovne je totiž kľúčová práve stabilita dôchodkového systému.

„Štátom stanovené podmienky totiž priamo ovplyvňujú naše odhady rizík, a tým aj výšku súkromných dôchodkov. Ak by sa systém v budúcnosti neustále menil, nedokázali by sme presne odhadnúť riziko, čo by malo negatívny dosah na výšku dôchodkov, ako aj na ochotu poisťovní zapojiť sa do tohto systému vo väčšom počte a zabezpečiť tak lepšie konkurenčné prostredie,“ pokračoval Čamek.

V priebehu roku 2015 začne prvých tritisíc ľudí poberať kombinované penzie od štátu a sociálnej poisťovne. Ľudia najvýhodnejšiu súkromnú penziu získajú po zadaní výšky úspor v druhom pilieri do systému Sociálnej poisťovne. Na základe výslednej sumy totiž všetky poisťovne zašlú ľuďom svoje ponuky doživotných dôchodkov. Za svoje peniaze si ľudia od poisťovní budú môcť kúpiť predčasný, pozostalostný a starobný dôchodok. Pri všetkých typoch penzií bude tiež existovať možnosť prikúpenia valorizácie o infláciu.

Súkromné dôchodky kúpené od poisťovní sa budú dať zdediť v prvých siedmich rokoch poberania penzie. Ak teda penzista umrie napríklad po dvoch rokoch od začiatku poberania dôchodku, tak zvyšné penzie za ďalších päť rokov vyplatí poisťovňa dedičom naraz. Ak človek umrie ešte počas pracovného života, teda pred zakúpením doživotného dôchodku, jeho dediči získajú všetky peniaze uložené v druhom pilieri.

Peniaze z prvého aj druhého piliera slúžia na zabezpečenie slušnej staroby pracujúcich ľudí. Takzvaný demografický problém totiž spôsobí, že v roku 2060 bude na jedného dôchodcu prispievať len 0,6 zamestnanca. Z odvodov pracujúcich ľudí tak štát bude schopný vyplácať len veľmi nízke penzie. Riešením tohto problému sú práve vlastné úspory v druhom pilieri a dotovanie dôchodkov z príjmov získaných výberom daní. To sa deje už dnes, keďže štát v minulom roku musel Sociálnej poisťovni poslať zo svojich daňových príjmov viac ako 721 miliónov eur. Zabezpečiť slušné dôchodky v budúcnosti môže aj prisťahovalectvo v prípade, ak by Slovensko dokázalo poskytnúť dostatok práce všetkým obyvateľom.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #dôchodok #penzia #II. pilier