Svetová ekonomika musí riešiť energie, odpady a verejnú dopravu

Celosvetová ekonomika by mohla posilniť o 2,2 % do roku 2030, ak vlády zlepšia energetickú efektivitu, riadenie odpadov a verejnej dopravy.

24.06.2014 09:41
debata (3)

Hodnota svetovej ekonomiky by sa tak mohla ročne zvýšiť o 2,6 bil. USD. Informovala o tom Svetová banka v správe zverejnenej v utorok.

Správa, ktorá vznikla v spolupráci so skupinou ClimateWorks Foundation, analyzuje výhody ambicióznych politík, ktoré majú za cieľ znižovanie emisií napríklad v doprave, v priemysle a v stavebníctve v Brazílii, v Číne, v Indii, v Mexiku, v USA a v EÚ. Z analýz vyplýva, že prechod na nízkoemisné dopravné systémy spolu so zlepšenou energetickou efektivitou závodov, budov a zariadení by mohol znamenať rast svetového hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,8 mld. USD, teda o 1,5 % ročne do roku 2030. Ak by sa zlepšilo financovanie a investície do technológií, HDP by mohol vzrásť až o 2,6 bil. USD, čo predstavuje 2,2 %.

V marci Organizácia spojených národov uviedla, že efekty spojené s globálnym otepľovaním by mohli spôsobiť pokles svetovej ekonomiky v intervale od 0,2 % do 2 %. Dôvodom je zhoršenie zdravia ľudí, zvyšovanie hladiny morí a prerušenie dodávok vody.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #svetová ekonomika