Rusku sa nepáči dohoda EÚ a Ukrajiny, zvažuje clá

Rusko v utorok pohrozilo, že ako odpoveď na dohodu o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Európskou úniou by mohlo zaviesť voči Ukrajine obchodné bariéry. Do Ruska smeruje takmer štvrtina ukrajinského vývozu, informovala agentúra Reuters.

25.06.2014 09:06
debata (57)

Ukrajina sa chystá v piatok podpísať druhú časť asociačnej dohody s EÚ. Dohoda sa stala jadrom konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou už vlani, keď Moskva zvýšila tlak na Kyjev, aby pred dohodou s EÚ uprednostnil jeho Eurázijskú hospodársku úniu. Vtedajší proruský ukrajinský prezident Viktor Janukovyč s tým súhlasil, čo vyvolalo v krajine nepokoje a povstania, ktoré viedlo až k jeho zvrhnutiu. Potom nasledovali anexia Kryme Ruskom a proruskej separatistickej povstania na východnej Ukrajine.

Prvý podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov v utorok podľa tlačovej agentúry Interfax uviedol, že Rusko má možnosť zaviesť clá na dovoz tovaru z Ukrajiny. Moskva sa obáva vplyvu prílivu tovaru z EÚ do Ukrajiny na svoju vlastnú výrobu. Ukrajina by tiež mohla reexportovať tovaru z EÚ do Ruska, čím by sa EÚ vyhla clám zavedeným Ruskom.

Rusko má na ukrajinskom vývozue ktorého ročná hodnota je 15 miliárd USD, podiel 24 percent. Ukrajina vyváža do Ruska hlavne základné kovy, obilie, stroje a strojárske vybavenie a potraviny.

Šuvalov nespresnil, aký druh obchodných bariér Rusko zavedie, ale vyhlásil, že tento krok nebude vyžadovať povolenie od Bieloruska alebo Kazachstanu, ktoré sú partnermi Ruska v euroázijskej únii. To znamená, že sa nebude jednať o clá, ktorá by zaviedli aj ďalšie dva štáty.

Najviac po zavedení bariér po podpísaní dohody volajú ruskí producenti ocele a mliečnych výrobkov. Ruská poľnohospodárska inšpekcia už upozornila, že pripravuje prísnejšie požiadavky na dovoz z Ukrajiny. Mnoho ruských firiem pritom hojne využíva suroviny dovezené z Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin už minulý týždeň na stretnutí s poľnohospodármi uviedol, že si je „absolútne istý“, že Rusko nebude schopné udržať nulové clá na dovoz z Ukrajiny.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina