ČEZ nevypočul Babiša, vyplatí iba 61 % zisku

Česká energetická skupina ČEZ vyplatí akcionárom z vlaňajšieho zisku pravdepodobne iba 61 %. Informoval o tom v stredu spravodajský portál e15.cz.

25.06.2014 09:53
debata

Minister financií Andrej Babiš pôvodne navrhoval, aby ČEZ vyplatil celý zisk, ministerstvo však nakoniec návrh oficiálne nepodalo. O rozdelení zisku bude v piatok rokovať valné zhromaždenie firmy.

Štát má vo firme takmer trojštvrtinový podiel v hodnote 25 mld. CZK. Protinávrh na vyplatenie celého zisku by musela vláda podať päť dní pred konaním valného zhromaždenia, čo však ministerstvo financií podľa hovorcu ČEZ-u Ladislava Kříža neurobilo. Valné zhromaždenie sa tak bude zaoberať iba návrhom vedenia spoločnosti vyplatiť akcionárom 61 %. To zodpovedá sume 21,5 mld. CZK, z toho 15 mld. pripadne štátu ako väčšinovému vlastníkovi, informuje e15.cz.

Firma ČEZ pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť ČEZ Slovensko pôsobí aktívne na slovenskom trhu s dodávkami energií od roku 2010. Dodávku elektriny a zemného plynu ponúka na Slovensku všetkým kategóriám odberateľov. ČEZ Slovensko je členom českej energetickej skupiny ČEZ, ktorá je lídrom na energetickom trhu v strednej a juhovýchodnej Európe. Česká energetická skupina zabezpečuje dodávky energií pre viac než 9 miliónov zákazníkov v 11 krajinách Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #ČEZ