Enel spúšťa predaj Slovenských elektrární

Talianski vlastníci Slovenských elektrární pristupujú ku konkrétnym krokom pri úvahách o predaji akcií v najväčšej slovenskej firme vyrábajúcej elektrinu.

27.06.2014 09:00
Slovenské elektrárne, Enel Foto: ,
Z predaja Slovenských elektrární by Enel mohol získať asi 3 miliardy eur.
debata (35)

Poslancom parlamentného hospodárskeho výboru a ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému totiž predstavitelia podniku vo štvrtok povedali, že akcie zaradili do balíka majetku určeného na predaj. „Behom jedného alebo dvoch týždňov má byť vybratý poradca, ktorý má s predajom pomáhať,“ podčiarkol šéf hospodárskeho rezortu.

Bývalý šéf Enelu Fulvio Conti ešte na jar tvrdil, že skupina neplánuje znížiť svoj podiel v Slovenských elektrárňach. S príchodom nového predsedu predstavenstva Francesca Staraceho sa však plány zmenili a elektrárne sa dostali do balíka firiem určených na predaj. Jeho hodnota predstavuje vyše 11 miliárd eur, pričom Enel pre vysokú zadlženosť musí získať zhruba 4 miliardy eur. Z predaja Slovenských elektrární by Enel podľa analytika osloveného agentúrou Reuters mohol získať asi 3 miliardy eur. V roku 2006 Enel sprivatizoval 66 % akcií elektrární za necelých 840 miliónov eur. Štát si nechal zvyšných 34 percent akcií.

Minister hospodárstva zatiaľ nechcel špekulovať, či k odpredaju aj dôjde. "Zrejme budú vychádzať z toho, ktoré aktíva sa podarí predať rýchlejšie,“ vysvetlil Malatinský. Definitívne rozhodnutie talianskeho investora, či predá, alebo nepredá svoj väčšinový podiel, by podľa neho malo padnúť koncom tohto roka.

Enelu sa hlásia záujemcovia z Česka, Francúzska a vylúčený nie je ani záujem Rusov. Ruská banka Sberbank nedávno poskytla elektrárňam úver 800 miliónov eur, na základe ktorého má banka právo posudzovať prípadnú zmenu akcionárov. Najvážnejším kandidátom na kúpu elektrárne má byť česká skupina ČEZ, ktorého hovorkyňa záujem nevylúčila. Na druhej strane ČEZ chce predať projekt výstavby novej atómky v Jaslovských Bohuniciach. O projekt má záujem ruský Rosatom, na podmienkach sa však zatiaľ nedohodol.

Na uzatvorenom zasadnutí hospodárskeho výboru sa hovorilo aj dostavbe nových blokov v Mochovciach. „Tretí blok mal byť spustený do prevádzky v roku 2012, postupne sa to predlžovalo. Mám vážne pochybnosti, či bude vôbec tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach uvedený do prevádzky,“ vyhlásil napríklad nezaradený poslanec Juraj Miškov. Premiér Robert Fico minulý týždeň na Európskom jadrovom fóre hovoril, že tretí jadrový mochovský blok začne reálne vyrábať elektrinu na komerčné účely v druhej polovici roku 2016 alebo až začiatkom roka 2017. Čaká sa na analýzu expertného tímu ministerstva a elektrární. Elektrárne stále tvrdia, že potvrdzujú svoj záväzok a nasadenie dostavať tretí a štvrtý blok elektrárne.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel