Únia chce energetickú bezpečnosť posilniť budovaním infraštruktúry

Budovanie zodpovedajúce energetickej infraštruktúry je jedným zo spôsobov, ako posilniť energetickú bezpečnosť Európskej únie. Uviedli to v záveroch svojho rokovania lídri krajín EÚ, ktorí sa v piatok zišli na summite v Bruseli.

28.06.2014 14:09
debata (5)

Summit sa zhodol aj na potrebe posilniť existujúce bezpečnostné a solidárny mechanizmy, vrátane napríklad zásob plynu.

Energetická bezpečnosť sa v Európskej únii dostala do popredia v súvislosti s ukrajinskou krízou a súvisiacim rýchlym zhoršením vzťahov medzi EÚ a Ruskom. Únia je na dovozoch energetických surovín v zásade závislá a pre mnohé krajiny je kľúčovým dodávateľom práve Rusko.

Európska komisia nedávno ponúkla novú stratégiu energetickej bezpečnosti, poľský premiér Donald Tusk prišiel rovno s ideou energetickej únie. Jej budovanie spomína zverejnený dokument „Strategická agenda únie v čase zmeny“. Podľa tohto textu by podobná energetická únia mala pre štáty dvadsaťosmičky zabezpečiť dostupnú, bezpečnú a udržateľnú energiu.

To sú však strategické úvahy na nasledujúcich päť rokov. Lídri v piatok na summite riešili, čo je potrebné urobiť, aby EÚ v prípade krízy vydržala budúcu zimu. Práve v tejto súvislosti v záveroch summitu spomenuli dobudovanie infraštruktúry, ale tiež napríklad potrebu zhodnotenia rizík, ktoré by prinieslo prerušenie dodávok aj nutnosť tvorby dostatočných zásob.

V júli by mala Európska komisia oznámiť, ako by zvyšovanie energetickej účinnosti mohlo pomôcť plniť ciele znižovania emisií skleníkových plynov. O ich záväzné výške chcú mať krajiny Európskej únie jasno najneskôr v októbri.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Európska únia