Pracujúci, študenti aj penzisti si polepšia po vládnom balíku

Státisíce ľudí najmä s nižšími a strednými príjmami si finančne polepšia po vládnom balíku 15 opatrení, ktoré pre tento a budúci rok predstavil vládny Smer na víkendovom sneme.

30.06.2014 06:00
debata (46)

Po rokoch škrtov aj zvyšovania daní ide o prvý rozsiahly pozitívny balík. Opatrenia sú ešte zásadnejšie, ako to bolo v roku 2009, keď sa vláda šrotovným a inými podporami snažila odraziť nástup krízy.

zväčšiť
"Pozitívny" balíček vlády 2014

Kľúčovými sú teraz kroky, ktoré výrazne zvýšia čisté mzdy pre ľudí, ktorí doteraz zarábali najmenej. Cieľom je presvedčiť časť z vyše 200–tisíc dlhodobo nezamestnaných, že sa im viac oplatí pracovať, ako brať dávky. Štát bude namiesto zamestnávateľov platiť časť odvodov a ľuďom pri nájdení si práce dočasne nechá aj dávky. Najnižšie platy tak môžu ísť v čistom hore spolu až o vyše 100 eur mesačne. Mzdy pôjdu po odpustení odvodov postupne hore ľuďom, ktorí majú hrubý plat menej ako 565 eur. Celkovo si platovo polepší až 800–tisíc ľudí.

Podobné opatrenia vláde odporučil Medzinárodný menový fond aj Európska komisia. „Jedine výrazný rast platov môže niečo urobiť s dlhodobou nezamestnanosťou na Slovensku,“ uviedol Vladimír Baláž, ekonóm zo Slovenskej akadémie vied. Smer počíta aj s bezplatným cestovaním vo vlakoch pre študentov a penzistov, ktorým sa tiež budú valorizovať vianočné dôchodky.

Zľava pre pracujúcich ľudí dochádzajúcich za prácou po železnici zase stúpne z 35 na 50 percent. Štátny SPP by tiež mal za dva roky znížiť ceny plynu spolu o viac ako o desať percent.

Prečítajte si tiež exkluzívny rozhovor Pravdy s Jeroenom Dijsselbloemom Šéf Euroskupiny: Po škrtoch musíme dať ľuďom viac práce.

Od januára bude minimálny dôchodok

Viacero opatrení sa dotkne penzistov. V minulom roku napríklad ľudia s penziami do 198 eur mesačne dostali maximálny vianočný dôchodok vo výške 75 eur. V tomto roku podľa informácií denníka Pravda stúpne horná hranica vianočného dôchodku až na 100 eur. Zároveň sa od januára 2015 zavedie minimálny dôchodok vo výške 300 eur mesačne.

Na tohtoročné výročie nežnej revolúcie je stanovený termín spustenia bezplatnej železničnej dopravy pre študentov základných, stredných, vysokých škôl a penzistov. Na porovnanie dnes ľudia vo veku od 60 do 70 rokov majú zľavu vo výške 40 % z ceny cestovného. Po oslávení 70. narodenín platia dôchodcovia len 0,15 € za každých 50 kilometrov. Študenti vlastniaci preukaz ISIC majú dnes 50 % zľavu z cestovného.

Mladým rodinám má od septembra 2014 pomôcť budovanie detských jaslí a škôlok. Pre menšie a stredné podniky je zas od začiatku roku 2016 určená možnosť zaplatiť daň z pridanej hodnoty až po zinkasovaní peňazí za vystavenú faktúru.

Balíček bude stáť 250 miliónov ročne

Všetkých 15 opatrení predstavených na sobotňajšom sneme strany Smer vyjde štátnu pokladnicu každý rok na 250 miliónov eur. „Daň z pridanej hodnoty zostane na 20 percentách,“ povedal premiér Robert Fico. Pôvodne mala klesnúť DPH na 19 už začiatkom roka 2015 po tom, čo saznížil deficit verejných financií za rok 2013 pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Štát by tak prišiel o vyše 200 miliónov eur. Tak to naplánovala po dočasnom zvýšení DPH ešte Radičovej vláda.

„Zníženie dane z pridanej hodnoty z 20 na 19 percent neprinesie ľuďom nižšie ceny v obchodoch. Viac úžitku budú mať ľudia z konkrétneho rozdelenia peňazí predstaveného v balíčku 15 opatrení,“ dodal minister financií Peter Kažimír.

Faktom je, že o časť poklesu DPH by si obchodníci zvýšili marže, a preto má verdikt vlády neznížiť DPH podporu ekonómov. Aj rast najnižších platov formou poklesu odvodov vláde odporúčali viacerí ekonómovia. Len po poklese odvodov môžu ísť najnižšie čisté mzdy hore aj o 30 eur. Okrem toho bude môcť pôvodne nezamestnaný pol roka až rok naďalej poberať dávky v hmotnej núdzi. Len základná dávka je vo výške 61,60 eura mesačne.

Ľudia s nízkymi príjmami zarobia viac

Sociologička podporuje, že pôjdu hore najnižšie platy. „Pri nízkych slovenských platoch musia pracujúci ľudia šetriť na základných životných potrebách, ako je strava a ubytovanie. Časť pracujúcich ľudí nemá v prípade choroby dostatok peňazí na kúpu všetkých predpísaných liekov a nikto tak nemôže pochybovať o potrebe zvyšovania minimálnej mzdy,“ uviedla sociologička Zuzana Kusá zo Slovenskej akadémie vied.

Vláda rast príjmov ľudí s nízkymi mzdami plánuje spustiť od 1. januára 2015. Dnes napríklad čašník pracujúci za hrubú minimálnu mzdu 352 eur dostane na ruku 305 eur. Zároveň zamestnanec s minimálnou mzdou po započítaní všetkých odvodov vyjde firmu na 476 eur za mesiac. Ak by sa v roku 2015 minimálna mzda zvýšila na 400 eur za mesiac, dostane ten istý zamestnanec na ruku 341 eur. Ak nemá firmám cena zamestnanca s minimálnou mzdou stúpnuť na 541 eur za mesiac, štát sa musí v prípade každého jedného zamestnanca vzdať odvodov vo výške 65 eur mesačne. Odpustením odvodov štát za dva roky príde o 170 miliónov eur.

Od nového roka vysokoškolským študentom pracujúcim na dohodu stúpne hranica pre neplatenie odvodov zo 159 na 200 eur. Dnes napríklad študent s hrubým mesačným platom 300 eur v čistom zarobí takmer 290 eur. Zo sumy nad 159 eur totiž musí zaplatiť 7–percentné sociálne odvody. Dane platiť nemusí, keďže jeho príjem je pod sumou nezdaniteľného minima. Samotného zamestnávateľa vyjde brigádnik na 332 eur mesačne pre platenie 22,8–percentných odvodov. Pri nezmenenom plate zvýšenie odvodového stropu tomu istému vysokoškolákovi na ruku prinesie 293 eur. Oveľa viac až 10 eur zarobí zamestnávateľ, keďže cena práce študenta klesne na 322 eur.

Štát zafinancuje štartovacie projekty

Ešte v tomto roku plánuje štát naštartovať podporu technologických startupov vytvorením nového typu obchodnej spoločnosti.

„Talentovaným mladým ľuďom pomôžeme získať peniaze na rozbehnutie ich projektov,“ prisľúbil premiér Fico. Zároveň od začiatku budúceho roka si firmy môžu znižovať svoj daňový základ o 25 percent výdavkov investovaných do výskumu a vývoja.

„Peniaze minuté na výskum pomôžu Slovensku prejsť z výrobnej na vedomostnú ekonomiku,“ zhodnotil ekonóm Vladimír Baláž. Daňové zvýhodnenie sa nebude firiem týkať, ak výsledky výskumu nakúpia od iných spoločnosti. Veľké automobilky ako napríklad bratislavský Volkswagen už dnes prevádzkujú systém duálneho vzdelávania. Závod vo svojich laboratóriách dva roky mladých mechatronikov učí, ako ovládať zložité robotické stroje. Za takýto prístup budú firmy od roku 2016 daňovo zvýhodňované.

Podporia zamestnávanie mladých

Ďalšie opatrenia pocítia školy. „Približne tisíc nových pracovných miest vznikne zvýšením príspevku pre zdravotne postihnutých žiakov,“ dodal Fico. Spustenie tohto opatrenia je naplánované od septembra 2014. Mimo balíčka pätnástich opatrení sa v tomto, najneskôr v budúcom roku rozbehne projekt Záruky pre mladých, ponúkajúci prácu každému absolventovi učňovky, strednej a vysokej školy. Minister práce Ján Richter očakáva, že tento program zamestná 30– až 40–tisíc mladých ľudí. Celkovo sa na podporu zamestnávania mladých ľudí z európskych peňazí v najbližších dvoch rokoch plánuje minúť 146 miliónov eur a zvyšných 64 miliónov prispeje Slovensko zo štátneho rozpočtu.

V budúcom roku vláda plánuje podporiť mestá a dediny v budovaní multifunkčných ihrísk. Zároveň sa plánuje zvýšiť adresnosť sociálnych dávok a obmedziť zneužívanie invalidných dôchodkov určitými skupinami obyvateľstva.

Peniaze majú priniesť odhalené úniky daní

Perspektívne možno v roku 2016 vláda podľa premiéra Fica počíta aj s poklesom DPH na vybrané výrobky. Mohlo by sa to týkať napríklad základných potravín. Teraz na to podľa premiéra ešte vo verejných financiách nie je priestor. Vláda chce zároveň od budúceho roka pokračovať v odhaľovaní únikov daní a tak hľadať prostriedky na plnenie rozpočtu.

Od budúceho roka majú mať lekári registračné pokladnice, zdanené budú aj príjmy z kovošrotu a počíta sa aj s ročným zúčtovaním sociálnych odvodov. Vláda chce zároveň ďalej znižovať deficit verejných financií až k vyrovnanému rozpočtu. Tento rok Brusel po niekoľkých rokoch Slovensko vyradil z procedúry nadmerného deficitu. Lepší výber daní dáva priestor na to, aby vláda mohla začať financovať priority a zároveň ďalej znižovať deficit a postupne aj dlh krajiny.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #práca #mzda #Robert Fico