Chcete prežiť? Detaily rozhodujú o kvalite

V súčasnosti je Generica najväčšou slovenskou spoločnosťou zameranou na vývoj a výrobu výživových a dietetických doplnkov. Ponúkaný sortiment momentálne tvorí viac ako 60 rôznorodých prípravkov, od základných foriem vitamínov a minerálov až po prípravky z rastlinných výťažkov, probiotiká a preparáty s vysokou pridanou hodnotou.

30.06.2014 13:00
debata (1)
Eva Stanislavská
Eva Stanislavská Eva Stanislavská

Prípravky sú pravidelne exportované do Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Spojených arabských emirátov či Ruskej federácie. V čom spočíva tajomstvo úspechu, odpovedá Eva Stanislavská, obchodná a marketingová manažérka spoločnosti Generica.

Čo máte predovšetkým na zreteli pri výrobe?
Základným cieľom našej spoločnosti je vyrábať produkty najvyššej možnej kvality pre upevnenie a prevenciu zdravia našich zákazníkov. Pritom zohľadňujeme najnovšie poznatky medicíny a farmácie. Samozrejmosťou je starostlivý výber vstupných surovín, využívanie najmodernejších technológií a ekologické postupy. Výsledkom nášho úsilia sú inovatívne produkty, ktoré obsahujú vždy „niečo navyše“, určitú pridanú hodnotu pre zákazníka. Veríme, že detaily rozhodujú o kvalite. My sa neuspokojíme s priemerom, vždy žiadame o čosi viac. Či už ide o nové zloženie už zavedeného produktu, inováciu formulácie alebo technologického postupu.

Na Slovensku, ale aj vo svete, je momentálne pretlak firiem vo vašom odbore. Čím sa slovenská firma snaží odlíšiť od konkurencie?
V každom uskutočnenom kroku, od myšlienky až po výsledný produkt, je na prvom mieste zákazník. Nejde o klišé, ale o dôležitý bod filozofie našej spoločnosti, lebo bez tohto prístupu by sme nikdy nemohli vykonať prácu takej kvality. Momentálne je na trhu naozaj veľa firiem. My však popri kvalite prihliadame aj na peňaženku slovenských zákazníkov, preto razíme zhovievavú cenovú politiku. V konečnom dôsledku to znamená, že ponúkame dobrú kvalitu za dostupnú cenu.

Prečo si myslíte, že je v súčasnosti trendom „zadovážiť si zdravie na počkanie“ z lekárne?
Dnešná doba je uponáhľaná, hektická, plná stresujúcich momentov, civilizačných chorôb a znečisteného životného prostredia. Zdravie je preto tým najdôležitejším momentom pre nás všetkých! Úprimne ľuďom prajem, aby našu pomoc potrebovali čo najmenej. Ak už ste nútení lekáreň navštíviť, stavte na kvalitu, pretože do čoho by ste investovali, ak nie do vlastného zdravia, a tým do spokojného života.

Spoločnosť je len taká silná, ako ľudia, ktorí ju tvoria. Ako motivujete zamestnancov, aby podávali čo najlepší výkon a zároveň boli spokojnými zamestnancami?
Budujeme a udržiavame integrovaný manažérsky systém, jasné zavedenie kompetencií, zodpovedností a vzájomných vzťahov všetkých zamestnancov spoločnosti. Dokumentujeme a zlepšujeme pracovné postupy všetkých výrobných činností. Zabezpečujeme dodržiavanie technologickej disciplíny v súlade s normami a platnou legislatívou, identifikujeme a hodnotíme riziká od nákupu surovín, pomocného materiálu, obalového materiálu, pri ich spracovaní, skladovaní až po predaj výrobkov zákazníkom, motivujeme pracovníkov na všetkých stupňoch s cieľom podávať kvalitný pracovný výkon, vytvárame vhodné prostredie pre tímovú prácu a sústavne vzdelávame pracovníkov na všetkých úrovniach riadenia.

Ako ste schopní spĺňať náročné kritériá európskej a slovenskej legislatívy pri výrobe vašich produktov?
Všetky výrobné procesy v našej firme prebiehajú v súlade s platnou legislatívou. Plníme požiadavky systému manažmentu kvality ISO 9001:2008 a systému environmentálneho manažmentu ISO 14001:2004. Vďaka zavedenému systému HACCP, ktorý umožňuje identifikovať prípadné nebezpečenstvá v procese výroby a vylúčiť ich, sme schopní sa zaručiť za zdravotne úplne neškodné produkty.

Asi je nemysliteľné, aby moderná a prosperujúca spoločnosť nesledovala najnovšie trendy a neprichádzala s inovatívnymi nápadmi, ak chce udržať krok s konkurenciou.
V nedávnej minulosti sme dokončili modernizáciu technologického vybavenia. Táto inovácia priniesla zrýchlenie a zefektívnenie predovšetkým v oblasti výroby tekutých galenických foriem. Firma v rámci obnovovania svojho vybavenia kládla dôraz na ochranu životného prostredia, po novom preto využíva vo výrobe aj slnečnú energiu. Svojím inovatívnym prístupom sa tak zaradila medzi európske špičky v odbore. Optimalizujeme spotrebu energií, materiálov, vody, plynu, zavádzame a používame technológie a materiály s minimálnymi vplyvmi na životné prostredie – predovšetkým v oblasti našich výrobkov, ako aj obalov z nich.

Prezradíte, čo pripravujete v najbližšom období?
Postupne rozširujeme naše portfólio produktov o všetky galenické formy. Spočiatku sme ponúkali iba šumivé tablety a tablety na cmúľanie. Dnes máme v ponuke takisto obalené tablety, mäkké želatínové kapsuly, tvrdé kapsuly, šumivé prášky, kvapky, sirupy a z topických foriem gély, krémy, masti a telové mlieka. V blízkej budúcnosti plánujeme začať výrobu zdravotníckych pomôcok a kozmetických výrobkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #recept na úspech #firma #vyrobené na Slovensku #výživové doplnky