Achmea dala štátu jeden milión, očakáva od neho tridsať

Vlastník zdravotnej poisťovne Union, holandská spoločnosť Achmea, už Slovensku zaplatil právne náklady posledného arbitrážneho konania, ktoré inicioval ešte začiatkom minulého roka.

30.06.2014 17:06
debata (17)

Achmeu k tomu zaviazal medzinárodný tribunál, ktorý svoje rozhodnutie v spore vyniesol uplynulý mesiac. Peniaze poslala 20. júna, celkovo išlo o viac ako 1,1 mil. eur vrátane úrokov. Teraz očakáva, že Slovensko sa zachová rovnako a splní si záväzky z predchádzajúcej arbitráže, ktorá skončila v jej prospech.

Spoločnosť v poslednej arbitráži namietala porušenie investičnej dohody medzi Holandskom a Slovenskou republikou pre hroziace vyvlastnenie, ktoré slovenská vláda pripúšťa ako jednu z možností pri zavádzaní jednej zdravotnej poisťovne. Tribunál skonštatoval, že len samotný zámer dohodu neporušuje, pre nedostatok jurisdikcie ukončil konanie a Slovensku priznal náhradu trov konania vo výške 70 percent z vyčíslených trov.

„Achmea teraz recipročne očakáva, že Slovenská republika zaplatí sumu prisúdenú spoločnosti Achmea, nakoľko rozhodnutie tribunálu v predchádzajúcom arbitrážnom konaní je tiež konečné a záväzné,“ uviedol hovorca spoločnosti Bert Rensen. Achmea vyhrala arbitrážny súd so Slovenskom za zákaz zisku zdravotných poisťovní v rokoch 2007 až 2011, v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že Slovensko má Achmei vyplatiť 22 mil. eur ako kompenzáciu škody a ďalšie tri milióny za náklady na právne služby. Podľa Rensena po započítaní úrokov sa už dlžná suma vyšplhala na 29,75 mil. eur. Slovensko platiť odmieta, na nemeckých súdoch sa pokúša zrušiť rozhodnutie tribunálu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Union #zdravotná poisťovňa #arbitráž #Achmea