Papierové diaľničné známky nekončia

Papierové diaľničné nálepky si budú môcť motoristi nalepiť na čelné sklo auta aj na budúci rok.

03.07.2014 09:00
debata (10)

Stane sa tak napriek tomu, že v roku 2015 mali byť vodičom k dispozícii výlučne elektronické známky. Národná diaľničná spoločnosť však v budúcom roku zavedie prechodné obdobie, keď budú v predaji aj papierové, aj elektronické nálepky, aby si motoristi začali pomaly zvykať. Obáva sa tiež toho, že elektronický predaj sa nestihne spustiť načas od januára.

"Všetko závisí od toho, ako rýchlo nabehne systém elektronického predaja do praxe a ako rýchlo sa s ním zžijú motoristi. Očakávame, že prechodné obdobie bude trvať minimálne šesť mesiacov, ale pre istotu nechávame otvorený celý rok,“ priznáva šéf diaľničiarov Milan Gajdoš.

"V roku 2015 sa tak budú tlačiť aj klasické papierové nálepky. Budeme mať však právo predávať nálepky aj elektronickou formou a takisto budeme mať právo kedykoľvek v roku skončiť predaj papierových,“ vra­ví.

Elektronický systém predaja známok a takisto evidencie vozidiel, ktoré si známku zakúpili, by mal stáť zhruba 35 miliónov eur. V súčasnosti predaj diaľničných nálepiek prináša diaľničiarom 51 miliónov eur ročne a za ich distribúciu platí štát približne 6 percent ich hodnoty. Elektronické známky sa zavádzajú hlavne preto, lebo ich kontrola na prednom skle vytvárala často kolóny a motoristi sa sťažovali, že na benzínových pumpách ich nedostať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľničné známky