Vyhnite sa bitcoinom, radí Európsky bankový úrad

Banky v Európskej únii by nemali ponúkať zákazníkom účty vo virtuálnych menách, ako je bitcoin, kým nebudú platiť regulačné ochranné opatrenia. Odporučil to vo svojej štúdii Európsky bankový úrad (EBA) a súčasne predložil návrh týchto opatrení.

04.07.2014 13:29
debata (11)

Bitcoin je najznámejší zo zhruba 200 počítačovo vytvorených mien. V obehu je od roku 2009 a jeho obľuba rastie, čoraz viac obchodníkov umožňuje platiť zákazníkom za tovar a služby touto menou.

Virtuálne meny na rozdiel od bežných mien nie sú podporované centrálnou bankou alebo vládou a veľká pozornosť sa na ne zamerala najmä po februárovom krachu burzy Mt. Gox, pri ktorej sa z účtov zákazníkov stratili bitcoiny v odhadovanej výške 650 miliónov USD.

Podľa EBA majú jej návrhy zmierniť riziká, ktoré vznikajú zo vzájomného pôsobenia systému virtuálnej meny a regulovaných finančných služieb. Štúdia EBA odhalila viac než 70 rizík pre používateľov a účastníkov trhu aj pre finančný systém. Je medzi nimi pranie špinavých peňazí a ďalšia finančná kriminalita či používanie virtuálnej meny na neregulovaných trhoch.

Medzi novými pravidlami je okrem iného to, aby burzy s virtuálnou menou museli mať vlastné imanie. V prípade, že by skrachovali, ako Mt. Gox, tak by existovali prostriedky, ktoré by zmiernili straty klientov.

EBA je obzvlášť znepokojená tým, že nad menou má kontrolu skupina tzv „razičov“, ktorí uvoľňujú novú menu na internet a obáva sa, že majú možnosť blokovať transakcie, ak chcú. Podľa úradu je potrebné prijať pravidlá tak, aby vytvorený systém virtuálnej meny nebolo možné meniť z rozmaru niekoho len preto, že má dostatočnú počítačovú silu.

Starosti robí úradu tiež to, že tvorcovia meny, platitelia a príjemcovia môžu zostať v anonymite. Nemožno tak zaručiť finančnú životaschopnosť účastníkov na trhu a internetovú bezpečnosť. Je potrebné tiež zabezpečiť aby peniaze zákazníkov boli držané oddelene a EBA tiež žiada zriadenie subjektov, ktoré by boli za každú virtuálnu menu zodpovedné.

EBA dodala, že celosvetový počet denných transakcií vo virtuálnych menách zatiaľ nikdy neprekonal 100 000, zatiaľ čo len v Európe sa denne uskutoční 295 miliónov bežných platieb.

Doteraz neexistuje žiadny globálny koordinovaný prístup k regulácii virtuálnych mien. Plán EBA je tak vôbec prvým všeobecným návrhom. Žiadna krajina však zatiaľ nedala virtuálnej mene postavenie zákonného platidla. Bankové regulátori všetkých 28 krajín EÚ odporúčania EBA schválili, napísala agentúra Reuters.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin