Kasínami nabité Macao je už bohatšie ako Švajčiarsko

Po získaní exkluzívnej licencie na prevádzkovanie kasín na území Číny niekdajšia portugalská kolónia vyštartovala k raketovému ekonomickému rastu.

05.07.2014 17:09
macau, macao Foto:
Macao je jediné miesto v Číne, kde je povolený hazard, minulý rok vykázalo príjmy z hazardných hier na úrovni 45 miliárd dolárov, čo je sedemnásobne viac ako Las Vegas.
debata (8)

Minulý rok sa vďaka tomu podľa údajov Svetovej banky teritórium Macaa vyšplhalo na štvrté miesto najbohatších území na svete a na piatu priečku odsunulo Švajčiarsko. Bohatšie ako Macao, ktoré má 607–tisíc obyvateľov, sú len Luxembursko, Nórsko a Katar.

Macao sa pod správu Číny dostalo roku 1999 a odvtedy ekonomika tohto teritória vzrástla o 557 percent. Najväčší podiel na tom má prílev bohatých hazardných hráčov z Číny a iných ázijských krajín. Hlavne preto Macao minulý rok vykázalo príjmy z gamblingu na úrovni 45 miliárd dolárov, čo je sedemnásobne viac ako Las Vegas. Macao je jediné miesto v Číne, kde je povolený hazard. Roku 2002 štát zrušil svoj monopol na prevádzku kasín a licencie predal šiestim spoločnostiam, čo ekonomický rast mesta ešte zrýchlilo. V súčasnosti Macao rastie takmer 20–percentným tempom a nezamestnanosť klesla na 1,7 percenta.

Ako informoval denník Financial Times, z ekonomického „boomu“ profitovali aj miestni obyvatelia, no mnohí sa obávajú rýchleho rastu nájomného aj bežných cien za tovar a služby. Vláda sa preto pokúsila aspoň sčasti prerozdeliť nadobudnuté bohatstvo a obyvateľom dáva každoročný príspevok okolo 1 200 dolárov.

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že tržby kasín do roku 2018 vzrastú na 90 miliárd dolárov. Do Macaa by malo prúdiť stále viac Číňanov, čomu má pomôcť výstavba hotelov a vysokorýchlostnej železnice. Vo výstavbe je aj najdlhší most na svete, ktorý skráti cestu z letiska v Hongkongu do Macaa na 30 minút.

Tieto plány však môžu byť príliš optimistické. V júni totiž príjmy kasín klesli prvýkrát od roku 2009. Väčšina analytikov to pripisuje miernemu spomaleniu ekonomického rastu Číny a aj tomu, že zrejme veľa bohatých ľudí uprednostnilo výlet na Majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii. Obyvatelia Macaa dúfajú, že ekonomický rast a prílev bohatstva si budú užívať aspoň do roku 2049, dokedy majú od Číny prísľub na zachovanie vysokého stupňa autonómie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba