Bulhari vynechali Rusov, jadrový reaktor vezmú od Američanov

Americká spoločnosť Westinghouse Electric z japonskej skupiny Toshiba sa bude podľa predbežnej dohody podieľať na výstavbe nového reaktora pre bulharskú jadrovú elektráreň Kozloduj.

06.07.2014 16:55
debata (117)

Obidve strany v nedeľu uzavreli rokovania. Dohodu musí schváliť už len bulharský štátny energetický holding BEH, povedal agentúre Reuters generálny riaditeľ Kozloduja Ivan Genov.

Bulharsko, ktoré je zatiaľ ohľadom dodávok jadrového paliva plne závislé na Rusku, si dohodou s Westinghouse zabezpečí ďalšieho dodávateľa. V podobnej situácii ako Bulharsko sú čo do dodávok paliva v Európe už len Česko, Slovensko, Maďarsko a Fínsko. Dohoda zodpovedá novej stratégii EÚ, ktorá odporúča obmedziť závislosť od jediného dodávateľa u akéhokoľvek druhu energie.

Westinghouse, ktorá stavia a prevádzkuje jadrové elektrárne po celom svete a podieľala sa aj na výstavbe prvých dvoch blokov českého Temelína, by mala podľa dohody získať 30 percent v podniku Kozloduj IPA, dcérskej firme Kozloduj pre výstavbu nových reaktorov. Podľa Genova by štátny holding mohol dohodu schváliť už na budúci týždeň.

Bulharsko bude môcť vďaka dohode rokovať o financovaní a výstavbe reaktora AP1000 s výkonom 1100 megawattov. Podľa Genova by nový reaktor mal začať prevádzku v roku 2024. Projekt by mali z väčšej časti financovať pôžičky od americkej a japonskej agentúry pre exportné úvery. Náklady výstavby nového reaktora sa odhadujú na miliardu dolárov.

Bulharsko je jednou z mála krajín Európskej únie, ktorá po havárii v japonskej Fukušime v roku 2011 plánuje nový jadrový reaktor. Elektráreň v Kozloduji má teraz dva sovietske reaktory s výkonom 1000 megawattov.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Bulharsko