Sociálna poisťovňa platila viac ako plánovala, vojakom a policajtom

Výdavky základného fondu starobného poistenia, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa (SP), dosiahli za štyri mesiace tohto roka takmer 1,77 mld. eur. Výdavky tohto fondu, z ktorého sa vyplácajú starobné a predčasné starobné penzie, tak boli v porovnaní s plánom vyššie o 51,1 mil. eur. Uvádza sa to v správe o hospodárení poisťovne za január až apríl tohto roka.

07.07.2014 13:00
debata (5)

„Je to spôsobené hlavne výplatou dôchodkových dávok poberateľom, ktorí vykonávali zamestnanie v služobnom pomere vo funkcii zaradenej do I. alebo II. kategórie. Ide o výplatu dôchodkových dávok na krytie nárokov príslušníkov ozbrojených zložiek,“ uvádza sa v správe. Tieto výdavky totiž podľa poisťovne neboli zahrnuté v rozpočte na dávky základného fondu starobného poistenia.

V porovnaní s koncom minulého roka sa za štyri mesiace tohto roka zvýšil počet vyplácaných dôchodkov o 8 444. Najväčší nárast bol v starobných dôchodkoch (o 10 199) a sirotských dôchodkoch (o 1 095). Pokles bol zaznamenaný najmä v prípade vdovských dôchodkov (o 1 989).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa