Sapin: Eurozóna by mala posilniť medzinárodnú úlohu eura

Eurozóna musí pracovať na tom, aby posilnila úlohu spoločnej európskej meny v medzinárodných transakciách. V stredu to vyhlásil francúzsky minister financií Michel Sapin.

09.07.2014 16:47
debata

Podľa jeho slov by to spoločnostiam umožnilo taktiež sa vyhnúť kurzovému riziku. "Eurozóna sa musí zamyslieť nad úlohou, ktorú pridelí spoločnej mene. Mala by ju mobilizovať, podporiť ako menu používanú medzinárodne,“ povedal Sapin. "Bez amerického dolára by to nebolo realistické, bolo by však dobré, ak by sa euro používalo viac,“ doplnil.

Dolárové transakcie môžu viesť k pokutám pre európske spoločnosti. Na základe americkej legislatívy môžu byť banky, ktoré uskutočňujú dolárové transakcie trestané v prípade, že uskutočňujú transakcie, do ktorých sú zapojené krajiny, na ktoré USA uvalili sankcie. To sa týka aj transakcií, ktoré zahŕňajú pobočky mimo USA.

Podobné výzvy na posilnenie medzinárodnej úlohy eura Sapin vyslovil už minulý týždeň, keď francúzska banka BNP Paribas odsúhlasila, že zaplatí takmer 9 mld. USD a urovná tým spory s americkými úradmi. Tieto spory sa týkajú práve toho, že banka porušila americký režim sankcií.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna