Nový minister podporuje Rusov v Bohuniciach

Po príchode nového ministra hospodárstva sa mení postoj štátu k možným dotáciám pre prípadnú novú atómovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Pavol Pavlis totiž na rozdiel od svojho predchodcu v ministerskom kresle neodmieta stanovenie pevnej výkupnej ceny elektriny z tejto atómky, čo je podmienkou na vstup ruského gigantu Rosatom do projektu. "Ak to bude v súlade s európskymi a slovenskými predpismi, nevidím problém v stanovení výkupných cien," vyhlásil Pavlis pre Pravdu po stredajšom rokovaní vlády.

09.07.2014 20:00 , aktualizované: 10.07.2014 07:00
Jaslovské Bohunice Foto: ,
V Jaslovských Bohuniciach má vyrásť nová jadrová elektráreň.
debata (34)

V súčasnosti už exminister Tomáš Malatinský pritom tejto možnosti naklonený nebol. „Je to obchodné riziko tej spoločnosti, ktorá si musí uvážiť, či preberie rovnakú pozíciu, ako má v súčasnosti ČEZ. Teda, že elektráreň postaví a môže na nej potom zarábať, prípadne prerábať,“ vyhlásil Malatinský a dodal, že prípadné povolenie dotácií by trhový mechanizmus energetiky v Európe zmenil „iba na ilúziu“.

Práve pre tento postoj rokovania medzi Slovenskom a ruským Rosatomom o vstupe do projektu budovania novej atómky zostali na mŕtvom bode. „Bez štátnych záruk sa nám neoplatí vstúpiť do spoločnosti JESS a budovať novú elektráreň,“ zdôvodnil vlani viceprezident spoločnosti Rosatom Overseas Leoš Tomíček.

Garancie majú spočívať v stanovení minimálnej ceny elektriny okolo 65 eur za megawatthodinu. Keby Rusi elektrinu nepredávali za takú vysokú sumu, musel by im štát rozdiel preplatiť. Keby sa to dialo v súčasnosti, za každý rok prevádzky by takto štát musel vyplatiť podľa prepočtov Pravdy asi 150 miliónov eur. Ak by však trhová cena stúpla napríklad na sto eur, štát by od ruskej strany každý rok 150 miliónov inkasoval. Pred krízou v roku 2008 vyleteli trhové ceny elektriny aj na 80 eur/MWh, teraz sú však menej ako polovičné.

Je otázne, či Rusi budú mať možnosť vstúpiť do stavby novej atómky. Firmu JESS, ktorá ju má budovať, totiž spolu so Slovenskom vlastní český gigant ČEZ. Ešte vlani chcel svoj podiel pre nedostatok peňazí predať. Firma s Rusmi podpísala memorandum o porozumení, vďaka ktorému mal Rosatom možnosť získať viac informácií a rovnakú možnosť ponúkali aj iným záujemcom.

Teraz sa už potenciálni záujemcovia hlásiť nemôžu. Jedným z dôvodov môže byť fakt, že ešte vlani mal ČEZ stavať novú atómku v Temelíne. Momentálne je tento projekt zmrazený. Ďalším dôvodom môže byť fakt, že český gigant sa zrejme zaujíma o 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach vlastnený talianskym Enelom. Odpovede na tieto úvahy by mohli dať už nasledujúce mesiace.

Taliansky Enel totiž chce získať na zníženie svojho dlhu celkovo štyri miliardy už do konca tohto roku a zvažuje aj predaj podielu v Slovenských elektrárňach.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň #ministerstvo hospodárstva #Pavol Pavlis