Duslo zrejme dostane 58-miliónovú pomoc

Šalianske Duslo zrejme získa štátnu pomoc. Naznačil to premiér Robert Fico so zdôvodnením, že v prípade neodsúhlasenia stimulov by hrozilo zvýšenie nezamestnanosti v regióne. "Pre mňa je dôležité, či ide o ohrozenie 800 pracovných miest v Dusle Šaľa, v tomto okamihu ma viac nezaujíma," podotkol včera šéf kabinetu.

10.07.2014 07:30 , aktualizované: 20:00
Duslo, Šaľa Foto: ,
Chemická fabrika Duslo onedlho požiada vládu o pomoc vo forme úľavy na daniach.
debata (33)

Chemička patriaca do holdingu Agrofert českého ministra financií Andreja Babiša už na jar avizovala, že uvažuje o presťahovaní výroby amoniaku do Nemecka alebo Česka, kde by za energie platila menej a ušetrila by tak výrobné náklady. Šéf slovenského Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík vysvetľuje, že dôvodom sú najmä privysoké distribučné poplatky. „Poplatky za distribúciu sú u nás neúnosne vysoké a prevyšujú ceny energií okolitých štátov v koncovej cene 1,5-násobne až 4-násobne,“ vyčísľuje Karlubík a dodáva, že energie tvoria v našich podnikoch od 10 do 30 percent celkových nákladov na výrobky.

Duslo preto podľa informácií RTVS onedlho požiada o pomoc vo forme úľavy na daniach v celkovej výške približne 58 miliónov eur, chemička má za to preinvestovať 300 miliónov eur a udržať zamestnanosť v podniku. Pomoc však bude musieť prejsť cez ruky nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Spolu s informáciou o žiadosti sa však vynorili aj informácie, že Pavlis v minulosti podnikal s vlastníkom Dusla. S Babišom sa podľa vlastných slov pozná a stýka aj premiér Fico. „Aj ja sa s ním stretávam, a to minimálne dvakrát do roka,“ odpovedal Fico na otázku, či nie je problém, ak má investičný stimul odsúhlasovať Babišov dlhoročný známy.

Ani v prípade neposkytnutia stimulu by zrejme neboli ohrození všetci zamestnanci Dusla. Sťahovať sa mala energeticky najnáročnejšia výroba amoniaku, ktorá tvorí zhruba polovicu produkcie šalianskej chemičky. Amoniak je však na druhej strane základnou chemickou látkou, z ktorej sa vyrábajú rôzne ďalšie zlúčeniny, od kyseliny dusičnej cez rôzne druhy hnojív až po čistiace prostriedky či výbušniny.

Podobný problém s privysokými cenami za energiu malo aj žiarske Slovalco, ktoré vyrába hliník. Podľa šéfa hlinikárne by bez zliav na dodávku výroba nebola ekonomická a akcionári by fabriku neudržali otvorenú. Zľavy na jednotlivé poplatky nakoniec dostalo a výroba ostáva zachovaná. Podobná situácia bola aj v košickom U. S. Steele, kde americký majiteľ zvažoval predaj oceliarní ukrajinskému investorovi.

Manažment firmy však neskôr oznámil, že využil ponuku slovenskej vlády na získanie rôznych úľav vo výške 15 miliónov eur ročne počas 15 rokov a zo Slovenska počas najbližších piatich rokov neodíde. Najväčší ústupok zo strany vlády sa týkal podpory na elektrinu vyrobenú z plynov vznikajúcich v huti. Keby Američania fabriku predali investorom z Ukrajiny či Ruska, minimálne siedmim tisíckam zamestnancov vo výrobe by hrozilo okamžité prepustenie. Stimuly na zachovanie práce vláda pridelila už aj ružomberskému Mondi SCP.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Duslo Šaľa #Agrofert #stimul