Pokles svetového trhu s osobnými počítačmi sa zrejme zastavil

Celosvetové dodávky osobných počítačov v tohtoročnom druhom štvrťroku vďaka oživeniu dopytu vo vyspelých krajinách stúpli medziročne o 0,1 percenta na 75,8 milióna kusov.

10.07.2014 08:30
debata (1)

Ukončili tak dva roky trvajúci pokles. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojich internetových stránkach zverejnila výskumná spoločnosť Gartner. Podľa konkurenčnej výskumnej firmy IDC síce dodávky pokračovali v poklese, jeho tempo však bolo najpomalšie za dva roky.

„Hoci svetový trh s osobnými počítačmi zastavil dva roky trvajúci pokles dodávok, výsledky sú zmiešané. Stabilizácia na vyspelých trhoch bola kompenzovaná poklesom na rozvíjajúcich sa trhoch,“ uviedol hlavný analytik spoločnosti Gartner Mikako Kitagawa.

Dopyt po osobných počítačoch na rozvíjajúcich sa trhoch podľa neho podkopáva konkurencia zo strany lacných počítačových tabletov.

Jednotkou na svetovom trhu s osobnými počítačmi podľa Gartneru zostala čínska spoločnosť Lenovo, ktorej trhový podiel stúpol na 19,2 percenta z 16,7 percenta pred rokom. Druhé miesto obsadil americký konkurent Hewlett-Packard, za ktorým nasledoval ďalší americký rival Dell.

Podľa údajov IDC sa celosvetové dodávky počítačov v tohtoročnom druhom štvrťroku medziročne znížili o 1,7 percenta na 74,4 milióna prístrojov, čo predstavuje najmiernejší pokles od druhého štvrťroka 2012. IDC rovnako ako Gartner poukazuje na oživenie dopytu na vyspelých trhoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #IT