Google vytvára fond pre európske start-upy

Spoločnosť Google zakladá fond pre investície do sľubných technologických firiem v Európe.

10.07.2014 17:48
debata

Na začiatku v ňom bude 100 miliónov dolárov a peniaze z neho chce Google investovať do „najlepších nápadov od tých najlepších európskych podnikateľov“. Google to napísal na svojom oficiálnom blogu. Google prevádzkuje najväčší internetový vyhľadávač na svete. Firma sa domnieva, že Európa sa stane domovom jedných z najväčších technologických spoločností na svete.

Nový fond má byť odnožou terajšieho fondu Google Ventures, ktorý sídli v Spojených štátoch. Google Ventures doteraz svoje investície zameriaval na podniky z amerického Silicon Valley, ako je napríklad Uber, čo je taxislužba využívajúca mobilné aplikácie, alebo výrobca inteligentných termostatov a detektorov dymu Nest.

Nový projekt bude mať sídlo neďaleko londýnskej oblasti nazývanej Silicon Roundabout, kde pôsobia začínajúce firmy. Google sa ale podľa stanice BBC nebráni ani budúcemu rozšíreniu na iné miesta.

„Domnievam sa, že európska scéna začínajúcich podnikov má obrovský potenciál,“ uviedol Bill Maris z Google Ventures. Tento fond za päť rokov svojej existencie vložil peniaze do viac ako 250 podnikov.

Google uviedol, že zatiaľ nemôže predpovedať, do akého typu firiem peniaze z nového projektu pôjdu. Skôr než o strategické investície ale pôjde o zhodnotenie vložených peňazí a prioritu budú mať firmy z odvetvia vyspelých technológií a zdravotníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Start-up