Termín 'slovenská potravina' už pozná aj Európska únia

Od prvého júla tohto roka má Slovensko, ako prvý štát v rámci EÚ, notifikovaný a schválený predpis o pôvode poľnohospodárskych produktov a potravín.

11.07.2014 13:39
debata

Domáci výrobcovia tak na základe spomínaného predpisu môžu dobrovoľne označovať svoj výrobok ako slovenská potravina. Informoval o tom v piatok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

„Je to určitý prelom v názore Európskej komisie na globálny obchod a voľný pohyb tovaru. Slovensku sa zatiaľ ako jedinej krajine podarilo prelomiť tento ich názor a Európska komisia nám znotifikovala slovenskú potravinu,“ povedal pre média.

Výrobcovia budú môcť označiť svoje produkty ako slovenská potravina za predpokladu, že najmenej 75 % surovín a prísad do výrobku je z produkcie vyrobenej na Slovensku, a celý výrobný proces sa uskutočnil na našom území. Európska komisia nám taktiež odobrila označenie slovenský poľnohospodársky produkt. „Slovenský poľnohospodársky produkt je taký produkt, ktorý je vypestovaný alebo zbieraný v Slovenskej republike, alebo cielene získaný od zvierat znáškou z chovaných zvierat alebo z voľne žijúcich zvierat lovom, či farmového chovu,“ vysvetlil Jahnátek.

Slovensko získalo aj možnosť dobrovoľne označovať produkty ako vyrobené na Slovensku. Podľa šéfa rezortu pôdohospodárstva je to niečo iné ako označenie slovenská potravina, pričom nejde o pôvod potraviny, ale o to, že výrobný proces sa uskutočnil na našom území. „Takisto máme notifikované regionálne produkty a regionálnu potravinu, ktoré spĺňajú podobné kritéria ako slovenský produkt a slovenská potravina, ale je viazaný na príslušný región,“ doplnil Jahnátek. Zároveň dodal, že Slovensko môže využívať aj označenie farmársky produkt a farmárska potravina.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny